14. obljetnica smrti legendarnog Matije Ljubeka

14. obljetnica smrti legendarnog Matije Ljubeka

Izaslanstvo HOO-a zajedno s predstavnicima Hrvatskog kajakaškog saveza položilo je vijenac na Ljubekov grob na Mirogoju

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) danas se prisjeća tragične smrti Matije Ljubeka, proslavljenog hrvatskog olimpijca, legende hrvatskog i svjetskog kajakaštva, preminulog 11. listopada 2000. godine, u 47. godini života. Izaslanstvo HOO-a na čelu s ravnateljem odjela za istraživanje i unapređenje razvojnih programa Ivanom Varvodićem, zajedno s predstavnicima Hrvatskog kajakaškog saveza, položilo je vijenac na Ljubekov grob na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Matija Ljubek u bogatoj je sportskoj karijeri na velikim međunarodnim natjecanjima osvojio više od 300 odličja, među kojima su i četiri medalje sa olimpijskih igara te 10 odličja sa svjetskih prvenstava – četiri zlatna, tri srebrna i tri brončana. Na OI Montreal osvojio je zlato na 1000 metara i broncu na 500 metara u jednokleku. Na OI Los Angeles bio je zlatni na 500 metara i srebrni na 1000 metara u dvokleku. Jedan je od najtrofejnijih hrvatskih sportaša uopće i najuspješniji muški hrvatski olimpijac svih vremena u pojedinačnim sportovima.

Jedan je od članova osnivačke Skupštine HOO-a, bio je član Vijeća u prvom sazivu od 1991. do 1995. godine te dopredsjednik HOO-a. Obnašao je dužnost izvršnog direktora i direktora višesportskih aktivnosti HOO-a, a posljednja mu je zadaća bila dužnost šefa Misije hrvatske olimpijske delegacije na OI Sydney. Njegove su fotografije i odličja uvršteni u Kuću slavnih olimpijskog muzeja u Lausanni, a Međunarodni olimpijski odbor dodijelio mu je 199

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.