25 GODINA OD VELIKE VEČERI HRVATSKE KOŠARKE I SPORTA

25 GODINA OD VELIKE VEČERI HRVATSKE KOŠARKE I SPORTA

SREBRO ZLATA VRIJEDNO

Te je večeri počela bajka hrvatske košarke kojoj su prethodila dva uspješno realizirana slobodna bacanja za 75-74 protiv ZND-a  (Rusija, Bjelorusija i Ukrajina)

Mjesto je radnje bila Barcelona, XXV. Olimpijske igre, a vrijeme osmi kolovoza 1992. U glavnim su ulogama bile momčadi američkog Dream Teama i hrvatske reprezentacije. Ulog je bio ogroman, titula olimpijskog pobjednika.

Momčad SAD-a, po prvi puta predvođena NBA mega zvijezdama, Jordanom, Ewingom, Barkleyom, Pippenom i ostalima, u se kolovošku večer u finalu najvećeg natjecanja na svijetu susrela s hrvatskom košarkaškom reprezentacijom, autsajderima koji su pravo sudjelovanja izbori tek nakon kvalifikacijskog turnira. Hrvatska je naime, bila tek priznata članica Međunarodnog Olimpijskog Odbora, kao i međunarodno priznata zemlja koja se na taj način željela u najboljem mogućem svijetlu prikazati svjetskoj javnosti. Pjesnički rečeno, bio je to David protiv Golijata.

U to su vrijeme uzdanici naše reprezentacije bili legendarni kapetan Dražen Petrović, Toni Kukoč, Dino Rađa, Velimir Perasović, Franjo Arapović, Alan Gregov , Žan Tabak, Aramis Naglić, Darko Cvjetičanin i Arijan Komazec.

Finalnoj utakmici definitivno pamti zakucavanje Franje Arapovića za 24:23 i to 9.50 sekundi prije kraja prve četvrtine, tada prvog poluvremena. Hrvatska, zemlja za koju valjda ni jedan Amerikanac nije znao gdje se nalazi, vodila je protiv izabranika Chucka Daleya. Nestvarno. No nažalost to nije dugo potrajalo, Amerikanci su uskoro preokrenuli rezultat, semafor je na kraju pokazao 32 koša negativan rezultat za nas. Ni 24 Draženova koša, Rađinih 9 skokova kao Kukočevih 9 nije bilo dovoljno. Okitili smo se srebrom, za sve nas vjerujem, zlatnog sjaja.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.