27. obljetnica od prve utakmice Hrvatske rukometne reprezentacije u Kutiji šibica

27. obljetnica od prve utakmice Hrvatske rukometne reprezentacije u Kutiji šibica

Utakmicom drugog kola Europskog prvenstva u Spaladiumu protiv Islanda obilježit će se 27 godina od prve međunarodne utakmice reprezentacije.

Fotografija: novilist.hr

Hrvatska je 30.svibnja 1990. započela proces stvaranja samostalne hrvatske države, a uskoro je osnovana i moderna hrvatska rukometna reprezentacija. Prvu međunarodnu rukometnu utakmicu hrvatska reprezentacija je odigrala 14. siječnja 1991. godine u Zagrebu, u Kutiji šibica. Bio je to prijateljski dvoboj s Japanom, a završen je rezultatom 23:23. Raspadom Jugoslavije koji je uslijedio, Hrvatska je punu neovisnost stekla 8.listopada 1991. Rukometnom savezu Hrvatske (RSH) je 1992. godine vraćeno izvorno ime Hrvatski rukometni savez (HRS) , te je 10. travnja 1992. postao članom Međunarodne rukometne federacije (IHF-a), a 23. srpnja 1992. članom Europske rukometne federacije (EHF-a).

Tog 14. siječnja 1991. izbornik reprezentacije je bio Josip Milković koji je proveo 74 utakmice na klupi izabrane vrste, a pomoćnik mu je bio Lino Červar, današnji izbornik i najtrofejniji trener. U povijest su se tako upisali Patrik Ćavar, Tonči Peribonio, Stojanović, Vlado Šola, Ivica Obrvan, Nenad Kljajić, Iztok Puc, Ratko Tomljanović, Bruno Gudelj, Željko Zovko, Stjepan Obran, Tomislav Farkaš, Robert Ipša i Ivo Glavinić.

Hrvatska reprezentacija u međuvremenu je postala svjetska velesila sa dva zlata i jednom broncom sa Olimpijskih igara, zlatom, tri srebra i broncom sa Svjetskih prvenstava, dva srebra i tri bronce sa Europskih prvenstava, te tri zlata i dva srebra sa Mediteranskih igara. Jedino zlato koje nedostaje imamo priliku osvojiti već u narednim danima.

Od prve utakmice sa Japancima do današnjeg dana dali smo najbolje igrače svijeta Ivana Balića i Domagoja Duvnjaka, ali i brojne druge koji su osvajali svjetska priznanja poput Patrika Ćavara, Mirze Džombe, Blaženka Lackovića, Petra Metličića, Irfana Smajlagića, Renata Sulića… U reprezentaciji su se najviše istaknuli današnji kapetan Igor Vori sa 225 nastupa, brojke mu i dalje rastu i najbolji strijelac reprezentacije Mirza Džomba sa 719 pogodaka.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.