Hrvatske posade u borbi za Rio!

Hrvatske posade u borbi za Rio!

Pavlu Kostovu i Petru Cupaću, Eniji Ninčević i Marini Dujmović sutra, zadnjeg dana Svjetskog prvenstva 49era, predstoji borba za mjesto na Olimpijskim igrama 2016. Zasad su van kruga normi, ali prvi ispod crte. Odličan start Tine Mihelić na Svjetskom prvenstvu Laser Radiala, deveta nakon prvog dana.

Ne može jednostavno, ni bez drame – tako se borimo za medsalje, ali i za olimpijske norme. Sutra u Buenos Airesu završava Svjetsko prvenstvo 49er-a. Moguća su još četiri plova i plov za odličja. To je jako puno bodova. Nakon 12 jedrenja Pavle Kostov i Petar Cupać nalaze se na 12. mjestu, četvrti su među zemljama koje se nadmeću za olimpijske norme.

Do trećeg, odnosno zadnjeg koji stječe status olimpijca, hrvatku posadu u ovom trenutku dijeli 27 bodova. Na toliko puno plovova nije nedostižno. S tim da ni četvrto mjesto nije loše, jer u slučaju da se na kontinentalnim kvalifikacijama za Oceaniju u prosincu ne bude nitko natjecao i četvrtoplasirani iz Buenos Airesa stječe pravo nastupa u Rio de Janeiru.

S obzirom na to da Australija i Novi Zeland imaju već potvrđena mjesta za OI, a ostale zemlje Oceanije nemaju u ovom trenutku predstavnike u 49er-u, vrlo lako je moguć i takav scenarij, samo ćemo se onda morati strpjeti do prosinca. “Dvadeset sedam bodova se u toliko puno plovova i u ovako varljivim uvjetima može nadoknaditi, ali neće biti jednostavno. A trebamo se paziti i Belgijaca koji su samo tri boda iza nas i isto tako love normu. Težak dan je pred nama, no ništa novo”, nasmijao se Kostov.

Enia Ninčević i Marina Dujmović su 21, šeste među zemljama koje jedre za normu, ali s nevelikim bodovnim zaostatkom za trećim mjestom koje vodi u Rio, 13 bodova. Djevojke su zaista napravile pravo malo čudo, na svojoj prvoj pravoj regati, praktički bez ikakvog regatnog iskustva u ovoj disciplini, u igri su za olimpijski status.

“Trenirale smo naporno, imamo Pavla i Peru za sparing partnere i to nam je neprocjenjivo, ali nismo imale regata i teško je bilo znati gdje smo i koliko možemo. Ispostavilo se da možemo dosta, ovaj nastup nas naravno jako motivira i znamo da smo na dobrom putu”, komentirala je Enia.

A u Omanu je počelo Svjetsko prvenstvo Laser Radiala, a dva plova je odjedrila flota od 100 kormilarki. Tina Mihelić odlično je krenula, šesto i deveto mjesto, ukupno je deveta. “Puhalo je vrlo promjenjivo, tako da je bilo uzbudljivo do samog cilja. Nekoliko loših odluka me izbacilo iz borbe oko vodećih pozicija, ali imam dva ulaza u deset što je dobro za otvaranje regate”, prenijela je Tina.

Povela je Dankinja Anne Marie Rindom.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.