SP Atletika: Rigorozne mjere za 19 ruskih atletičara u Londonu

SP Atletika: Rigorozne mjere za 19 ruskih atletičara u Londonu

Svjetsko prvenstvo u atletici započinje u petak, 04. kolovoza, a prije nepunu godinu dana odlučeno je kako reprezentacija Rusije neće nastupati na njemu. Ipak, 19 sportaša iz Rusije dobilo je zeleno svijetlo da smiju nastupati pod neutralnom zastavom, no njihova pravila su u najmanju ruku rigorozna.

Naime, nakon što su Rusi suspendirani zbog doping afere i korupcijskog skandala iz 2015. godine, bio je vršen pritisak javnosti ne bi li se nekim sportašima ipak dopustio nastup, pošto je na testovima bilo vidljivo kako nisu koristili nedozvoljene supstance. I uistinu, Svjetska atletska federacija dozvolila je nastup 19 sportaša, koji će nastupati pod neutralnom zastavom SP-a u Londonu.

Ista ta organizacija sinoć je objavila i popis pravila, kojih će se tih 19 sportaša morati pridržavati. Kao prvo i osnovno, sportaši neće smjeti koristiti nikakve zastave Rusije, čak niti boje zastave na svojoj opremi, kao ni nacionalni grb.

Nadalje, neće smjeti bojati kosu, imati tetovaže, niti bojati nokte u bojama zastave, a posebno je zanimljivo i to da neće smjeti puštati ni pjevati nacionalnu himnu blizu stadiona, na zagrijavanju, treninzima ni u hotelu te da himnu neće smjeti postaviti niti za zvuk zvona na mobitelu?! Sve to prenio je za Moscow Times Sergey Shubenkov, osvajač zlatne medalje na 110 metara s preponama iz Pekinga od prije dvije godine i jedan od rijetkih Rusa koji nije koristio nedozvoljene supstance na tom natjecanju.

Dakako, ova pravila vrijede i za svo rusko osoblje, trenere, ali i rodbinu koja će biti prisutna u Londonu. Ukoliko se neko od pravila prekrši, uslijedit će sankcije, stoji na službenim stranicama IAAF-a.

Popis atletičara iz Rusije, koji će nastupati pod neutralnom zastavom:

Klavdiia Afanaseva, 20 kilometara brzo hodanje

Victor Butenko, bacanje diska

Irina Gordeeva, skok u vis

Ilja Ivanjuk, skok u vis

Darya Klishina, skok u dalj

Maria Lasitskene, skok u vis

Alexander Lesnoj, bacanje kugle

Sergey Litvinov, bacanje kladiva

Danil Lysenko, skok u vis

Alexander Menkov, skok u dalj

Ilja Mudrov, skok s motkom

Olga Mullina, skok s motkom

Valery Pronkin, bacanje kladiva

Vera Rebrik, bacanje koplja

Sergey Shirobokov, 20 kilometara brzo hodanje

Ilja Sjkunerev, desetoboj

Sergey Shubenkov, 110 metara s preponama

Anzhelika Sidorova, skok s motkom

Aleksej Sokyrskii, bacanje kladiva

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.