SP Atletika: Mo Farah ponovno ispisao povijest, Bolt, Stahl i Stefanidi suvereno prošli dalje

SP Atletika: Mo Farah ponovno ispisao povijest, Bolt, Stahl i Stefanidi suvereno prošli dalje

Danas je u Londonu započelo 16. Svjetsko prvenstvo u atletici, koje će trajati do 13. kolovoza, a današnji dan je prošao u kvalifikacijama i jednom velikom finalu.

A to finale bilo je predodređeno za domaćine. Naime, u utrci na 10 000 metara za muškarce nastupala je jedna od najvećih atletskih zvijezda današnjice, Mo Farah. Britanac je na 4 000 metara nakratko zauzeo vodeće mjesto i onda je u svom stilu trčao na petom, šestom mjestu. No kada je preuzeo vodstvo na 800 metara prije kraja više ga nije ispustio. S vremenom od 26:49,51 osvojio je svoje četvrto svjetsko zlato i desetu uzastopnu zlatnu medalju na velikim natjecanjima. Uganđanin Cheptegei osvojio je srebro, dok je kao brončani završio Kenijac Tanui.

Što se tiče kvalifikacija, u polufinale ženske utrke na 1 500 metara plasiralo se 18 najboljih, a između njih vrijedi istaknuti sve favoritkinje, redom Genzebe Dibaba, Caster Semenya, Faith Kipyegon, Winny Chebet, Meraf Bahta i Jessica Judd. U skoku u dalj saznali smo 12 finalista, a to su redom Juška, Masso, Samaai, Manyonga, Torneus, Menkov, Shi, Lawson, Lasa, Forbes, Wang i Lapierre.

Najbrži trkač na svijetu, Jamajčanin Usain Bolt se s 10,07 plasirao u polufinale. U svojoj kvalifikacijskoj skupini zauzeo je prvo mjesto s pogledavanjima i drastičnim usporavanjem u cilju. Uz njega, od većih imena dalje su prošli i Forte, Coleman, Meite, Su, Brown, Prescod i omraženi Justin Gatlin.

Kod bacača diska u finale je prošlo 12 natjecatelja, a najbolji među njima bio je Daniel Stahl iz Švedske, koji je bacio disk na 67,64 metara. Finale su izborili i Gudžius, Harting, Malachowski, Dacres, Finley, Urbanek i drugi Šveđanin Pettersson. Vrijedi spomenuti i da je jedino Ekaterini Stefanidi preskočila normu od 4,60 metara u skoku s motkom, a sve ostale finalistice prošle su dalje s visinom od 4,55, redom Ryzih, Morris, Peinado, Newman, Silva, Buchler, Bengtsson i Mullina te 4,50 Newell, Bradshaw i McCartney.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.