SP Atletika: Warholm i Francis do senzacionalnih zlata u sprintu, Gong konačno zlatna u kugli

SP Atletika: Warholm i Francis do senzacionalnih zlata u sprintu, Gong konačno zlatna u kugli

Završio je i šesti dan Svjetskog atletskog prvenstva, a danas smo vidjeli tri finala, tri polufinala i jednu kvalifikacijsku skupinu. Natjecanje je uvelike obilježilo katastrofalno vrijeme s kišom i temperaturom ispod 13 stupnjeva.

Apsolutno zasluženo zlato u bacanju kugle osvojila je Kineskinja Gong sa bačenih 19,94 metara. U posljednjoj seriji mađarska predstavnica Anita Marton osvojila je srebro s 19,49, dok je broncu osvojila Michelle Carter iz SAD-a.

Karsten Warholm nakon juniorskog europskog, osvojio je i svjetsko zlato u utrci na 400 metara s preponama. Ovaj 21-godišnjak s vremenom od 48,35 bio je brži od Turčina Copella, osvajača europskog zlata, koji je istrčao 48,49, a broncu je uzeo Amerikanac Clement.

U posljednjem današnjem finalu, onom na 400 metara za žene, vidjeli smo jednu od najvećih senzacija dosadašnjeg natjecanja. Iako je Shaunae Miller vodila punih 385 metara, čini se kako ju je uhvatio grč u lijevoj nozi te je u konačnici završila tek na četvrtom mjestu. Zlatnu medalju osvojila je Phyllis Francis iz SAD-a s osobnim rekordom od 49,92, ispred Bahreinke Naser, koja je ponovno srušila nacionalni rekord s 50,06. Brončano odličje osvojila je Allyson Felix i tako došla do svoje 14. medalje na Svjetskim prvenstvima.

U skoku u dalj za žene vremenske neprilike uzele su danak pa nijedna atletičarka nije uspjela skočiti iznad kvalifikacijske norme od 6,70. Ipak, saznali smo 12 finalistica, a to su Darya Klishina, Tianna Bartoletta, Ugen, Ivana Španović, Griva, Salman-Rath, Malone, Okagbare, Reese, Rotaru, Stratton i Martins.

Finale utrke na 5 000 metara za muške izborili su Barega, Balew, Rutto, Tiernan, Hill, Ahmed, Butchart, Chelimo, Campbell, Habte, Kejelcha, Mo Farah, Edris, Knight i Kifle. Također, saznali smo i finaliste na 200 metara za muškarce, a to su Isiah Young (20,12), Jereem Richards i Isaac Makwala (20,14), Ramil Guliyev (20,17), Mitchell-Blake, Ameer Webb, Wayde Van Niekerk i Abdul Hakim Sani Brown, dok su ispali veliki Christophe Lemaitre, Daniel Talbot i Yohan Blake.

Poznato je i 12 finalista u bacanju kladiva, a to su redom Poljaci Nowicki FajdekBigot, Bareisha, Halasz, Nazarov, Miller, Sokyrskii, Marghiev, Pronkin, Baltaci Lingua. Vrijedi spomenuti da je u jedinoj kvalifikacijskoj skupini večeras prolazak u polufinale izborilo 16 kandidatkinja utrke 3 000 metara s preprekama, a to su Chepkoech, Jebet, Frerichs, Praught, Chespol, Coburn, Lacaze, Yavi, Lalonde, Diro, Fente, Casetta, Kaya, Krause, Jepkemoi i Kirui.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.