SP Atletika: Svjetski rekord Henriques, zlatni i Diniz i Yang

SP Atletika: Svjetski rekord Henriques, zlatni i Diniz i Yang

Završene su četiri utrke brzog hodanja na Svjetskom prvenstvu u atletici, a svim trkačima trebali bi izraziti velike čestitke na dolasku do cilja ove izuzetno teške discipline.

Zadnji je dan Svjetskog prvenstva, a mi smo svjedočili prvom i vjerojatno jedinom svjetskom rekordu. Njega je srušila Portugalka Ines Henriques, koja je prehodala utrku na 50 kilometara u vremenu 4:05,56 i tako se okitila zlatom. Kineske predstavnice Hang Yin (4:08,58 azijski rekord) i Shuqing Yang (4:20,49 – osobni rekord) osvojile su preostale medalje, dok je s novim američkim rekordom kao posljednja, četvrtoplasirana, završila Amerikanka Kathleen Burnett u vremenu 4:21,51.

Mušku utrku na 50 kilometara brzog hodanja očekivano je osvojio Francuz Yohann Diniz i s vremenom 3:33,12 srušio rekord svjetskih prvenstava. Baš kao i kod žena, srebro i broncu podijelila su dva sunarodnjaka. Ovaj put riječ je o Japancima Hirooki Araiju i Kai Kobayashiju, a Ukrajinac Igor Glavan je na trećem uzastopnom svjetskom prvenstvu završio na četvrtom mjestu. Od 49 trkača njih 16 nije završilo utrku, a od preostalih 33, vidjeli smo čak 12 osobnih rekorda, 12 najboljih rezultata sezone i dva nacionalna rekorda Mađarske i Novog Zelanda.

U disciplini brzog hodanja na 20 kilometara zlatom se okitila Kineskinja Jiayu Yang s vremenom 1:26,18, što je njezin osobni rekord. S rezultatom sezone na drugom mjestu završila je Maria Guadalupe Gonzalez iz Meksika, dok je Talijanka Antonella Palmisano s osobnim rekordom od 1:26,36 osvojila broncu. Na četvrtom mjestu završila je Brazilka De Sena s rekordom Južne Amerike od 1:26,59, a vidjeli smo i nacionalne rekorde Kolumbije, Perua, Mađarske i Hong Konga.

Posljednja disciplina bila je također na 20 kilometara brzog hodanja, ali za muškarce. U njoj je Eider Arevalo srušio nacionalni rekord Kolumbije i s 1:18,53 osvojio zlato. Samo dvije sekunde sporiji bio je Sergei Shirobokov iz Rusije, dok je broncu s nacionalnim rekordom Brazila uzeo Caio Bonfim.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.