Ante Pavlović: “HNS vidljivo napreduje u svim područjima djelovanja”

Ante Pavlović: “HNS vidljivo napreduje u svim područjima djelovanja”

Legendarni nogometni dužnosnik Ante Pavlović osvrnuo se u razgovoru za hns-cff.hr na uspjehe Hrvatskog nogometa saveza u protekloj godini, pohvalio je rad predsjednika Šukera te samog Saveza, istaknuo važnost izgradnje nacionalnog stadiona te se prisjetio i povijesne, druge utakmice Hrvatske s Rumunjskom u Rijeci.

Ante Pavlović, 82-godišnji je nogometni djelatnik te bivši nogometaš Neretve, Zagreba i Dinama. Hrvat je to s jedinstvenim dužnosničkim stažom: između ostaloga, bio je dugi niz godina direktor Dinama, uključujući i slavne 1982. godine kada je Dinamo nakon 24 godine osvojio Prvenstvo. Bio je jedini Hrvat na funkciji glavnog tajnika Nogometnog saveza Jugoslavije koji je ujedno omogućio i odigravanje povijesnog susreta Hrvatske i SAD-a 17. listopada 1990. godine. Pavlović je za svoj rad u sportu primio niz priznanja, uključujući državnu nagradu za sport Franjo Bučar za životno djelo, kao i Orden časti Uefe za izuzetan doprinos u nogometu.

Na nedavno održanoj Skupštini Hrvatskog nogometnog saveza Pavlović je bio počasni gost te se potom osvrnuo na istu, kao i sam rad Saveza.

“Vidio se značajan iskorak u načinu pripreme samog izlaganja, kao i donošenju sasvim preciznih zaključaka. Nova je tehnologija u potpunosti primijenjena, a vidjelo se to posebice kroz video isječke koji su upotpunili samu Skupštinu.”

“Od samih početaka Hrvatskog nogometnog saveza do danas vidljiv je astronomski skok. Najvažnije je, međutim, da Savez prati, potiče i uspješno razvija sve djelatnosti koje se pojavljuju u nogometu kako od onih vrhunskih tako i do amaterskog nogometa i rada s mladima. Razrađen je tu i sustav školovanja raznovrsnih kadrova. Važno je da je u praksi nogomet dostupan svakome i svugdje.”

“HNS je ojačao i sektor rada s mladima, a velik je napredak i u organizaciji stručnog rada Saveza dolaskom Romea Jozaka koji je to prethodno na visokoj rzaini učinio i u Dinamovoj školi. Veliki uspjesi naših mlađih reprezentacija sastavni su dio upravo takve programske orijentacije Saveza i znatnih sredstava koji su u to uloženi.”

Otkrio je Pavlović i, po njegovu mišljenju, najveći uspjeh Hrvatskog nogometnog saveza i nogometa u 2015.

“Iskusio sam mnogo toga kroz sve ove godine, no pritom sam shvatio kako sve polazi od čovjeka, njegove prisutnosti i zanata. Stoga najvećim uspjehom u 2015. godini smatram izbor predsjednika Davora Šukera u Izvršni odbor Uefe. U dugom nizu godina kada je Uefa imala svega 32 člana niti jedan kandidat Nogometnog saveza Jugoslavije pa tako ni Hrvatskog nogometnog saveza nije bio izabran u IO, a Šuker je izabran u prvom pokušaju.”

“Izuzetno je to važno i to daje još veću dimenziju Savezu te omogućuje još veće angažiranje naših članova u raznim organima Uefe i Fife, uz dakako korištenje njihovih fondova za razvoj hrvatskog nogometa. Posebno je izbor Šukera u IO Uefe značajan kako bi se priskrbila pomoć amaterskom nogometu, razvoju stručnih kadrova, uređenju igrališta. Također je važno istaknuti da je Savez ostvario stabilnost financijskog poslovanja što je danas za svakoga značajan uspjeh.”

Uz važnost predsjednika Šukera, Pavlović je istaknuo i uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije koja je osigurala plasman na Europsko prvenstvo u Francuskoj.

“Davor Šuker je nešto što hrvatski nogomet nikada nije imao. Ne smije se pritom zaboraviti ni ogroman uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije, kao ni okolnosti u kojima je Hrvatska osigurala odlazak na Europsko prvenstvo što nitko nikada u povijesti europskog nogometa nije postigao uz ovakve poteškoće. Imali smo tu novi vid terorizma – sportski terorizam – koji je sustavno postavljen s jednim ciljem, da se Hrvatsku isključi iz kvalifikacija za Euro. Igrali smo tako pet utakmica bez navijača od kojih dvije pred praznim tribinama. No, naši su reprezentativci sve to izdržali igrajući utakmice u domoljubnom zanosu koji je bio jači od mržnje onih koji su ih htjeli zaustaviti. Po mom uvjerenju, međutim, toga ne bi bilo da nismo imali našeg predsjednika u IO Uefe.”

“Da nije bilo Šukera sam postupak protiv Hrvatske išao bi putem tehnologije, spisa i onoga što pišu službene osobe i oni koji odlučuju. On je, međutim, uspio uvjeriti svoje kolege da je to bio udar na hrvatski, ali isto tako i europski nogomet te da je naša reprezentacija bila žrtva koju treba zaštiti, a ne na njoj primjenjivati sankcije koje su mnogi očekivali. Tu je ta poveznica između uspjeha reprezentacije i našeg predsjednika.”

Kazao je Pavlović i nekoliko riječi o izgradnji budućeg nogometnog centra na Sveticama.

“Jako sam sretan zbog pripreme Nacionalnog nogometnog centra Svetice. Ako želimo da on postane dio znamenitosti grada Zagreba koji će doći gledati kako školske ekskurzije tako i brojni ljubitelji nogometa iz domovine, ali i svijeta, tada bi trebao nositi ime Davora Šukera. Mi kao da zaboravljamo da je on najbolji strijelac Svjetskog prvenstva i da je taj uspjeh jedan od najvećih pojedinačnih uspjeha nogometaša. Stoga na Sveticama treba osigurati prostor gdje će se prikazivati njegov razvojni i sportski put s posebnim osvrtom na njegove golove u reprezentaciji i na prvenstvima.”

“Posebno ističem taj objekt jer će on imati povijesni značaj za nogomet i na njemu treba staviti i ploču na kojoj će biti zapisano da je tamo odigrano i prvo službeno Prvenstvo Europe u malom nogometu kao pionirsko Prvenstvo Hrvatske 1962. godine. Hrvatski nogometni savez prvi je u Europi mali nogomet kao spontanu igru uključio u dio aktivnosti Saveza, a pogledajte kako se danas mali nogomet razvio.”

“Centar u Sveticama dobit ćemo sredstvima Uefe, Fife i Saveza, međutim, apsurd je da u hrvatskom sportu, zahvaljujući investicijama Republike Hrvatske i gradova, Hrvatska može organizirati europsko prvenstvo u svim sportovima osim u nogometu. Umjesto da naša reprezentacija igra pred svojim gledateljima, a strani navijači troše u našoj zemlji mi imamo dvostruku štetu. Izgradnja hrvatskog nacionalnog stadiona ostaje stoga prioritet.”

22. prosinca 2015. obilježeno je i punih 25 godina otkako je Hrvatska odigrala svoju povijesnu, drugu utakmicu u kojoj je u Rijeci na Kantridi zaigrala s reprezentacijom Rumunjske.

“Sjećamo se, uz njegove blistave nastupe s našim Čileancima i osvajanja SP-a s mladom jugoslavenskom reprezentacijom, i prvog nastupa Davora Šukera za reprezentaciju Hrvatske, bilo je to 22. prosinca 1990. na utakmici Hrvatske i Rumunjske u Rijeci. U 69 utakmica on je postigao 45 golova za reprezentaciju te je daleko iznad svih na listi najboljih strijelaca.”

“On ima blistavu perspektivu na međunarodnom planu. Šuker pripada generaciji najmlađih dužnosnika u ovome trenutku. Ovaj mandat treba iskoristiti za stjecanje svih iskustava na području Saveza, ali se u isto vrijeme treba pripremati za članstvo u Fifi, a kada do toga dođe sigurno ćemo i više sredstava za pomoć Savezu i njegovim projektima moći dobiti i iz fondova Fife. Ustvari, Fifa je i njegova kuća jer je on svjetsku slavu stekao upravo na Fifinom natjecanju.”

Omladinska nogometna škola Dinama proslavila je ove godine 48. rođendan, a Pavlović je nekada i sam bio igrač Dinama, a potom i nosioc prijedloga za utemeljenje same Omladinske škole za veće potrebe kluba i hrvatskog nogometa.

“U Uefa Youth League juniorska momčad Dinama ostvarila je odličan uspjeh te osigurala osminu finala natjecanja, a pritom je u gostima pobijedila juniore Arsenala i Bayerna te zajedno s Arsenalom nastavlja natjecanje. Očekujem visok plasman Dinamovih juniora u ovom natjecanju.”

Na kraju je, pak, Ante Pavlović srdačno pozdravio sve ljubitelje nogometa te je svima poželio svako dobro u novoj, 2016. godini, ali im i poslao važnu poruku.

“Neka svi Hrvati budu ponosni što će iz Francuske u svijet, među stotine milijuna ljudi, otići hrvatska himna i prepoznatljiv izgled hrvatske šahovnice. To nitko drugi u Hrvatskoj ne može postići.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.