Boris Pučić: “Mozambik ima puno talentiranih igrača”

Boris Pučić: “Mozambik ima puno talentiranih igrača”

Hrvatski trener na izborničkoj klupi Mozambika...

Riječki trener Boris Pučić nedavno je dobio prigodu na klupi Mozambika, prvi ispit (neuspješno) je odradio u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a postao je tek treći hrvatski stručnjak s izborničkom palicom u ruci u ovom trenutku (Ante Čačić, Robert Prosinečki).

Pučić je posao dobio nakon odličnog rada u nigerijskoj Akademiji Abuja te tamošnjem prvenstvu na kormilu Vilankula. “Bilo je straha jer nisam znao ništa o klubu, situaciji, Mozambiku, ni igračima koji će me dočekati u klubu. No, htio sam dokazati kako sam dobar trener i dati svima do znanja da vrijedim. Sreća je bila što sam u Vilankulo stigao za vrijeme reprezentativne stanke, koje su u Mozambiku prilično duge. Imao sam dosta vremena za upoznavanje i odmah sam znao na čemu treba raditi”, kazao je Pučić u razgovoru za Goal.

Kako je došlo do kontakta s čelnicima Saveza? “Znao sam da se u kuloarima spominjem kao jedan od kandidata, pisalo se o tome i po društvenim mrežama, a isto su mi kazali brojni treneri koji rade u Mozambiku. Reprezentacija je imala loše rezultate te je bilo i za očekivati kako će doći do smjene trenera. Već sam imao spremnu kartu za povratak kući poslije završetka prvenstva, no tada me nazvao predsjednik Saveza i pitao želim li pomoći u dvobojima s Ganom. Odmah sam kontaktirao Damira Miškovića, on me podržao pa sam i prihvatio posao”, objašnjava.

U prvim zadacima, ipak, nije bio uspješan. Gabon je u raspucavanju kaznenih udaraca ispao iz borbe za svjetsku smotru u Rusiji 2018. godine. “Imali smo samo deset dana za pripremu, a poznavao sam tek lokalne igrače. Glavni mi je cilj bio dobro ih postaviti na terenu, nekako ih usmjeriti prema svojim nogometnim vizijama. Gabon je ipak drugi svijet, njihovi nogometaši igraju diljem Europe, a imaju i Borussijina Aubameyanga. Kvaliteta je bila neusporediva, kao dan i noć, ali na kraju je bilo gusto. Problema je bilo kao u priči, bili smo oslabljeni u obje utakmice, no trener Jorge Costa u uzvratu više nije dozvolio nikakvo podcjenjivanje poslije minimalnog poraza. Prema Gabonu smo išli na dan utakmice, letjeli šest sati i potom u posljednjim minutama nadoknade pogodili vratnicu”, prepričava.

Osvrnuo se i na situaciju u Mozambiku što se tiče nogometnog ‘bazena’ talenata. “Rijetki treneri daju prigodu mladim igračima. Ovdje ne postoje nogometne škole, a mnogo je talentiranih nogometaša. Eusebio je i dalje pojam svakom stanovniku Mozambika, to je neusporedivo sa statusom Bobana ili Šukera kod nas, primjerice. I dalje me to kopka, ako se jednom ovdje rodi ‘novi Eusebio’… Samo ga treba pronaći”, zaključio je.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.