Najmasovniji sportski događaj

Čak i najbogatiji čovjek svijeta Bill Gates igra ovaj sport!

Čak i najbogatiji čovjek svijeta Bill Gates igra ovaj sport!

Zagreb domaćin Europskog prvenstva veterana u stolnom tenisu

Zlatko Pospiš, predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza, Zagrebu ovoga ljeta priređuje najmasovniji sportski događaj. Zagreb je određen kao grad koji će ugostiti najbolje europske juniore. Cijeli će događaj brojiti 1000 igrača, a osim velike brojnosti, ni `računica´cijelog događaja nije mala, izračunata je cifra od otprilike 50 milijuna kuna koliki bi sveukupni dobitak trebao iznositi.

Pospiš najavljuje da će se kandidirati i za domaćina Europskog veteranskog prvenstva, a izrazio je i želju da Zagreb postane domaćinom Europskog prvenstva veterana.

Osim velikih ambicija i do sada dobro realiziranih ideja, Pospiš je u svom intervjuu naglasio kako je najveću podršku imao od Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića.
Pospiš se nedavno vratio sa SP-a na kojem je muška repreentacija osvojila deveto mjesto. Europski su stručnjaci `analizirali´ stanje hrvatske stolnoteniške ekipe i okarakterizirali ju, prema Pospišovim riječima,  kao najperspektivniju ekipu u Europi. Uz takvu ekipu i priznanje europskih stručnjaka, Pospiš se s razlogom nada sjajnim rezultatima.

Zagreb će se 2019. kandidirati za domaćina Europskog veteranskog prvenstva. Taj EP bio je jedan od najmasovnijih sportskih događaja u povijesti Hrvatske. Najmanje 3000 Nijemaca dolazi na ovakve turnire, a svi koji dođu sve sami plaćaju. Na juniorskom EP-u, koje nas ove godine čeka, nastupit će oko 1000 igrača. Jedan naš proslavljeni trener, magistar ekonomije, izračunao je da će hoteli, grad i država od nas zaraditi oko 50 milijuna kuna – rekao je Pospiš.

Tko vam najviše pomaže u svim tim programima?

– Najveću podršku dosad dobivali smo od Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića. Jednom smo mu se kao nova vlast u stolnom tenisu obratili za organizaciju Cro Opena. Zbog straha od financijskog kolapsa molio sam Boga da to ne prihvati. No gradonačelnik je imao bolju viziju. Primio nas je između Božića i Nove godine, kad nitko više ne radi, na zadnji dan prijave turnira. Rekao je: “Uzimamo.” Nakon pet godina turnir Crop Open Svjetski je stolnoteniski savez proglasio najboljim turnirom na svijetu i dao nam nagradu od 10.000 dolara – istaknuo je Pospiš.

Muška reprezentacija osvojila je deveto mjesto, a da se malo bolje poklopio ždrijeb, mogli smo uzeti i medalju. Svima onima koji govore da hrvatski stolni tenis propada još smo jednom dokazali da nisu u pravu jer nam europski stručnjaci govore da imamo najperspektivniju ekipu u Europi. Najugodnije me iznenadio Zoran Primorac koji je sa svojih 40 i nešto godina pobijedio niz svjetskih igrača. Ovaj rezultat nazvao bih jako, jako dobrim jer morate znati da je konkurencija bila strašna. Svjetski stolnoteniski savez najveći je savez na svijetu s 225 država u kojima se bave ovim sportom. Na drugom mjestu je nogomet s 215 država. Ne bih podcjenjivao druge sportove, ali u našem sportu je zaista konkurencija velika – kaže Pospiš.

Kakva je strategija razvoja stolnog tenisa u Zagrebu i Hrvatskoj?

Strategija je naša kandidatura na sve moguće velike turnire koji svima donose zaradu, a i što više osnovanih klubova po Hrvatskoj, u čemu mi u svojim okvirima pomažemo i financijski i stručno. Želja nam je da u osnovnim školama bolje funkcionira stolni tenis. Nije najvažnije stvaranje svjetskih igrača koji danas od stolnog tenisa jako dobro žive, nego je naša želja da se djeca rekreativno bave sportom. Stolni tenis ima jak zamah kod nas kao i u cijelom svijetu rekreativnog bavljenja tim sportom. Čak i najbogatiji čovjek svijeta Bill Gates igra ga i daje milijun dolara onome tko ga pobijedi – istaknuo je Pospiš. U Zagrebu se već godinama igra Zagrebačka stolnoteniska liga amatera – SOKAZ.

I dodaje – U toj ligi igra 300 ekipa i 2000 igrača. Moja je preporuka svima da igraju stolni tenis nakon 40. godine, kako preporučuje i američki doktor Oz

Ima li dobrih nasljednika u hrvatskom stolnom tenisu?

– Dolazi nam jedna odlična generacija na čelu s Leonom Šantekom iz Ljubeščice kojeg je Europski stolnoteniski savez proglasio najperspektivnijih mlađim kadetom –

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.