Dan kad je Dražen rekao: E, ja svoju medalju ne dam nikome!

Dan kad je Dražen rekao: E, ja svoju medalju ne dam nikome!

PRIJE 35 GODINA Dražen Petrović pogodio je oba slobodna bacanja, Šibenka je na Baldekinu srušila Bosnu i osvojila naslov. Košarkaški savez Jugoslavije naredio je da se igra nova utakmica. Šibenka odbija

Na današnji dan prije 35 godina, 9. travnja 1983.godine, KK Šibenka pobijedila je Bosnu u jednoj od najkontroverznijih utakmica u povijesti jugoslavenske košarke i osvojila naslov koji joj je kasnije oduzet političkim dekretom.

Bio je to povijesni dan za šibenski i hrvatski sport, dan u kojem je tada 18-godišnji Dražen Petrović u zadnjoj sekundi majstorice prvenstva Jugoslavije donio Šibenki 83-82 pobjedu na Baldekinu protiv tada moćne Bosne što je Šibenki bio prvi naslov prvaka Jugoslavije. No titula je šibenskom klubu oduzeta nakon drame koja je debelo prešla sportske okvire i prerasla u politički problem.

Cijelu noć Šibenik i Hrvatska slavili su naslov da bi jutro donijelo šok. Mora se igrati nova utakmica. Tako je odlučio košarkaški savez Jugoslavije koji je poništio utakmicu i naredio da se nova odigra na neutralnom terenu u Novom Sadu.

Sudac utakmice Ilija Matijević doživotno je izbačen iz košarke, a košarkaški savez Jugoslavije suspendirao je i dvoranu na Baldekinu.

Kakve su budalaštine izvodili tadašnji čelnici košarkaškog saveza Jugoslavije pokazuje i odluka o suspenziji čuvene Šibenske limene glazbe, zaštitnog znaka šibenske košarke koja je tada bila apsolutni hit u Jugoslaviji.

Što su svirači skrivili, do danas nije poznato…

Što se dogodilo? Bosna je u finalu vodila, imala je i 15 koševa razlike, ali tada 18- godišnji Dražen Petrović uzima stvar u svoje ruke. Šibenka se malo po malo vraćala da bi sekundu prije kraja, kod 82-81 za Bosnu, sudac Matijević sudio faul Sabita Hadžića na Draženu, koji je do tog trenutka ubacio 37 koševa.

Je li bio faul ili nije? Je li bio prije isteka vremena?

Navodno je trener Šibenke, Vlado Đurović, koji kao da je znao da se nešto sprema, tražio Dražena da promaši jedno bacanje i odvede utakmicu u produžetke.

Ali Dražen pogađa oba za pobjedu Šibenke. Ono što je uslijedilo nema previše veze sa sportom, ali pokazalo je da je Dražen već tada pokazivao znakove pravog vođe, kako na terenu tako i izvan njega kao i osobine čovjeka koji ne trpi nepravdu.

Kad je do igrača Šibenke došla vijest da moraju ponoviti utakmicu, Dražen je prvi istupio i rekao:

‘Samo vi igrajte ako želite, ja svoju medalju ne dam nikome!’.

Nisu igrali. Šibenka je odlučila da neće ići u Novi Sad, a Bosna je postala prvak.

Trener Bosne tada je bio Svetislav Pešić, danas trener Barcelone.

– Nitko nije bio sretan tim razvojem, ni ja ni Vlada Đurović koji je bio trener Šibenke. Suca su pritisnuli nakon utakmice, ali nije bilo dileme je li bio faul nad Draženom, već je li isteklo vrijeme. Ako je bio faul, onda je bio nakon isteka vremena. Nikad se još nije dogodilo da utakmica završi, a onda se promijeni odluka i donese nova koja izravno odlučuje o prvaku – rekao je Pešić za basketball.hr.

https://www.24sata.hr/sport

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.