Del Bosque: `Hrvatska ima izvrsnu momčad i mogla bi bit iznenađenje´

Del Bosque: `Hrvatska ima izvrsnu momčad i mogla bi bit iznenađenje´

O kvaliteti Hrvatske nije potrebno govoriti. Već poznajemo Modrića, Rakitića, Kovačića, Halilovića..., no ima još puno jako dobrih igrača. To je odlična momčad. Sjećamo se koliko nas je koštalo pobijediti ih na Europskom prvenstvu 2012., izjavio je del Bosque u Madridu.

Španjolska je prije četiri godine u Poljskoj pobijedila Hrvatsku 1:0 golom Jesusa Navasa u 88. minuti, u posljednjoj utakmici u skupini. Hrvatska se time oprostila od natjecanja, a Španjolska je kasnije uzela naslov prvaka. Španjolci su osvojili posljednja dva Europska prvenstva 2012. i 2008. Mi imamo maksimalni cilj. Obranu naslova osvojenog prije četiri godine. U istoj smo situaciji kao na prošlom Euru jer smo i tada išli po obranu naslova. Odgovornost je sada nešto veća jer ipak branimo dva posljednja naslova”, rekao je del Bosque i naglasio kako nije jednostavno reći tko je favorit.

“Tu je Njemačka, svjetski prvak, pa Francuska koja igra doma i ima veliku momčad, Italija sa svojim natjecateljskim genom… I kasnije dolaze one zemlje o kojima se govori manje: Engleska, Belgija, Hrvatska, Poljska… Ne treba zaboraviti kako na ovakvim turnirima nije neuobičajeno da se istakne reprezentacija o kojoj se manje govori”, napomenuo je.

Španjolska je u skupini D s Češkom, Turskom i Hrvatskom, a Euro će otvoriti 13. lipnja protiv Čeha.

Naš raniji učinak protiv ove tri reprezentacije nije loš. Česi su naš prvi cilj i znamo da bi nam pobjeda u toj utakmici donijela mir uoči nastavka natjecanja. To je ekipa s tipičnim srednjoeuropskim obilježjem. Možda nema imena kao nekad, no na svom putu je ostavila Nizozemsku, treću reprezentaciju s prošlog Svjetskog prvenstva. I to puno govori o njima”, rekao je španjolski izbornik.

Španjolska dolazi na prvenstvo s momčadi u kojoj se nalaze mladi i stariji igrači, a neki su tek sada prvi put u reprezentaciji poput 24-godišnjeg napadača Real Madrida Lucasa Vazqueza ili 35-godišnjeg najboljeg strijelca Athletic Bilbaa Aritza Aduriza.

Vazquez je brz i stvara razliku na terenu dok se golove Aduriza ne može ni izbrojati. Dođemo li pred protivnička vrata nakon tri dodira s loptom, bit će odlično, uspostavimo li uravnoteženu igru s kratkim i dužim dodavanjima, bit će jako dobro. To oko stila, sheme…o tome sam puno puta razgovarao s trenerima. Za mene je to često početna fotografija koja ne znači puno”, rekao je del Bosque te dodao:

“Da barem uvijek, u svim utakmicama, imamo inicijativu. Jer to je stil ove naše momčadi, dominirati utakmicom i istovremeno biti svjesni da obrana počinje visoko u napadu,
Ono što vrijedi i što imaju velike momčadi, a Španjolska je nesumnjivo među njima, je sposobnost dominiranja u utakmicama u kojima u napadu nema puno prostora dok iza ostaje veliki prostor. To je bit svega. Nakon toga nije toliko bitno je li shema 4-4-2 ili 4-3-3.”

Nikad se nismo smatrali najboljima i nepobjedivima.  Slab rezultat posljedica je isključivo sportskih razloga, pobijedile su nas momčadi koje su bile bolje na terenu. Nikada nismo tražili opravdanja, a  lekcija, kada gubiš, uvijek je važna. Na Euru sada želimo napraviti dobar rezultat” , zaključak je iskusnog stratega španjolske momčadi, Vicente del Bosque.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.