Dodijeljene državne nagrade Franjo Bučar

Dodijeljene državne nagrade Franjo Bučar

Nogometna reprezentacija jedini je kolektiv koji je dobio nagradu.

U organizaciji Središnjeg državnog ureda za šport na svečanosti u prostorijama Hrvatskog sabora u Zagrebu dodijeljene su državne nagrade iz područja sporta, koje nose ime utemeljitelja hrvatskog olimpizma Franje Bučara. Kao i svake godine izborno povjerenstvo odlučivalo je o 12 godišnjih i tri nagrade za životno djelo.

U godini iznimnih sportskih uspjeha hrvatskih sportašica i sportaša u desetak sportova godišnje nagrade dobili su: nogometni izbornik Zlatko Dalić, kapetan nogometne reprezentacije i najbolji svjetski nogometaš Luka Modrić, nekad najbolji europski vaterpolist Miho Bošković, prošlogodišnji svjetski gimnastički prvak Tin Srbić, doajen sportskog novinarstva Neven Bertičević, plivački paraolimpijac Dino Sinovčić, zaslužni košarkaški dužnosnik Josip Bilić, trofejni vaterpolist i vaterpolski trener Ivo Trumbić, veteran borilačkih sportova Vjekoslav Šafranić, bivši košarkaški izbornik Boško Božić, aktualna svjetska prvakinja u kuglanju za slijepe i slabovidne osobe Petra Deša te hrvatska nogometna reprezentacija kao jedini kolektiv.

Nagrada za životno djelo u 2018. godini uručena je legendarnoj novinarki Milki Babović, profesoru odbojke Vladimiru Jankoviću te posthumno zlatnom boksačkom olimpijcu iz 1972. Mati Parlovu.

Svim laureatima godišnje nagrade pripala je povelja i medalja s likom Franje Bučara te novčani neto iznos od 20.000 kuna, dok dobitnicima nagrade za životno djelo, uz povelju pripada i zlatna medalja s Bučarovim likom te novčani iznos od 50.000 kuna.

Uoči dodjele Bučarovih nagrada Hrvatski sportski muzej priredio je u Hrvatskom saboru izložbu o Franji Bučaru koja će biti otvorena do 15. prosinca.

izvor: www.hoo.hr

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.