Extravaganza: 13. hrvatski tradicionalni folklorno društveni događaj u Los Angelesu

Extravaganza: 13. hrvatski tradicionalni folklorno društveni događaj u Los Angelesu

Rad na promicanju zajedništva, baštine, folklora obilježava ovu manifestaciju koja se održava već 13 godina.

Pošlog vikenda održana je 13. po redu Extravaganza, tradicionalni folklorno društveni događaj u Los Angelesu.

Dugogodišnji san dvoje zaljubljenika hrvatske folklorne baštine je ostvaren 1998. godine u Los Angeles-u. Umjetnički ravnatelj Željko Jergan, te predsjednica i voditeljica ansambla “Croatia”, Heidi Granic, pri župi Svetog Ante konačno su postigli svoj cilj – započeli su manifestaciju koja bi veličala i promovirala hrvatsku tradicijsku baštinu u široj javnosti te spajala Hrvate američkog kontinenta kroz pjesmu, svirku i ples.

Od 2006. taj kulturni događaj se širi sve više i više, pa su sudionici bili i predstavnici drugih nacionalnosti što je svrstalo tu manifestaciju u multinacionalni događaj. Sudionici te manifestacije dolaze iz svih krajeva Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, pa i dalje – od Novog Zelanda do Hrvatske.

Do ove godine je nastupilo više od 50 hrvatskih skupina koje su se predstavile svojim umijećem veličanja naše tradicionalne baštine.

Jedan od ciljeva bio je da se naši mladi, koji su većinom rođeni daleko od domovine, upoznaju, druže, zavole, dijele svoja iskustva, sprijatelje se. I uspjelo je. Ne samo na kulturnom planu nego i u društvenom. Rodile su se ljubavi, sagradila životna prijateljstva i svi ti sudionici nakon prvog posjeta jedva dočekaju slijedeći festival. I tako već 13 godina za redom.

I ako mladi prestanu biti članovi ansambla i dalje rade na poboljšanju kvalitete kod organiziranja i zbog toga taj festival raste iz godine u godinu.

 

 

I nakon koncerta 450 ljudi su uživali u gastronomskim delicijama na banketu, a potom uz ples VIS “Croate” iz Kitchener, ON do duboko u noć.

 

 

Ove godine, osim domaćina St. Anthony’s Kolo Club “Croatia” i Hrvatske dječje škole po vodstvom Katice Ban, sudionici iz Amerike su bili:

foklorni ansambli “Kardinal A. Stepinac” Chicago Il, “Koraci” San Jose CA, klapa “Zora” San Jose CA, Klapa “Izvor” San Pedro, CA.

Iz Kanade sudionici su;

“Kardinal A Stepinac” Windsor ON, “Hrvatski Vitezovi” Vancouver BC, “Hrvatsko naslijede” Calgary AL, “Kraljica Jelena” Kitchener ON.

Taj san dvoje zaljubljenika je ostvaren i kroči hrabro u budućnost.
Taj san nije samo lokalna manifestacija nego se o njoj zna diljem svijeta.
Taj san je slavlje hrvatskog duha daleko od pradomovine Hrvatske.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.