Fantastični uspjesi naših boćara na Svjetskom prvenstvu u Monacu

Fantastični uspjesi naših boćara na Svjetskom prvenstvu u Monacu

Marin Ćubela (Bk Zrinjevac) i Bruno Kraljić (Bk Vargon) osvajači su zlatnih odličja na Svjetskom boćarskom prvenstvu održanog u Monacu od 29. studenog do 3. prosinca u kategoriji igrača do 23 godine.

Kraljić je fantastično odigranim turnirom osvojio čak dvije zlatne medalje u kategorijama “brzinskog izbijanja” gdje je u finalu porazio francuskog predstavnika rezultatom 43 – 39 te u kategoriji “štafetnog izbijanja” zajedno u paru s Marinom Ćubelom gdje su u jako napetom meču kojeg su obilježili preokreti uspjeli pobijediti vrlo neugodni talijanski par Simeone Mana/Stefano Aliverti rezultatom 50 – 48.

Dečki su tako sjajnim igrama u štafeti uspjeli obraniti naslov kojeg su 2014. godine u talijanskom Chieriu donijeli Leo Brnić i Marino Milićević (jedne godine se igraju 3 klasične discipline dok se druge igraju trkačke i precizno) što je sjajan pokazatelj dominacije reprezentacije Hrvatske koja je i vlasnik svjetskog rekorda u štafetnom izbijanju do 23 godine. Marin i Bruno su svoj put ka naslovu u štafeti počeli pobjedom i najboljim rezultatom kvalifikacija sa 49 podataka od 59 izbačaja kao i u osmini finala gdje su također bili najbolji rezultatom 52/59. U polufinale su se kvalificirali rezultatom 50/59 dok su konkurenciju u polufinalu nadmašili s čak 54 pogotka od 59 izbačaja što im je ujedino i najbolji rezultat turnira.

Bruno Kraljić i Marin Ćubela

Bruno Kraljić i Marin Ćubela

 

Pokazatelj da Bruno Kraljić koji je s puno emocija doživio osvajanje druge zlatne medalje nije slučajni dvostruki svjetski prvak jest način na koji se način plasirao u finale brzinskog izbijanja. Tako je redom najboljim rezultatima u kvalifikacijama (44/49), osmini finala (45/49) te četvrtinifinala (48/49), dok je u polufinalu nakon drame s rezultatom 44/49 gdje je čak 4 promašaja upisao u prvoj minuti (igra se 5), ali je uspio smiriti ruku i izboriti finale ispred predstavnika Argentine koji je s rezultatom 43/49 postavio rekord Južne Amerike.

Bruno Kraljić na vrhu svijeta

Bruno Kraljić na vrhu svijeta

Svoj nastup je upisao i Pero Ćubela, inače stariji Marinov brat koji je Hrvatske boje u Monacu branio u disciplini preciznog izbijanja u kojem je pokušao obraniti naslov svjetskog prvaka od prije dvije godine, no nažalost to mu nije pošlo za rukom. Ispred Pere je u finalu bio Argentinac koji je pogodio 24 punta i tako spriječio Hrvatsku da se okiti ‘hat-trickom’ zlatnih medalja.  Pero je osvojio srebro s 15 punata, a iza njega je ostao domaći predstavnik koji je pogodio njih 13.

Osim spomenutog trojca treba još nadodati kako su na prvenstvu sudjelovali i igrači do 18 godina gdje su nastupali Filip Šarić (Bk Pula) kojemu je kao i Dariju Juričiću (Bk Vargon) ovo bio debitantski nastup na svjetkom natjecanju te Mateo Načinović (Bk Vargon) koji je zajedno u paru s Jurčićem osvojio brončanu medalju te su tako zaokružili ovu lijepu priču u raskošnom Monacu.

Čestitke hrvatskim reprezentativcima, izborniku U23 Tomislavu Kolobariću i izborniku U18 Čedi Vukeliću na odličnom nastupu u Monacu gdje je nastupilo 76 boćara iz 27 zemalja sa svih kontinenata izuzev Sjeverne Amerike. Hrvatska boćarska reprezentacija nastavila osvajati medalje na velikim smotrama i nadajmo se da će tako ostati i u budućnosti jer je i samo boćanje objavilo kandidaturu za uvrštenje u program Olimpijskih igara 2024. pa ćemo s veseljem i nestrpljenjem ukoliko se to ostvari pratiti te brojati medalje koje će zasigurno ovi perspektivni dečki uz nadolazeće mlade boćare osvajati.

medalja

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.