Fešta u Splitu! Otvoren kongres Europskog gimnastičkog saveza

Fešta u Splitu! Otvoren kongres Europskog gimnastičkog saveza

U Splitu će se izmđu ostalog birati i predsjednik Europskog gimnastičkog saveza.

Na otvaranju 27. Kongresa Europskog gimnastičkog saveza (UEG) u Splitu, posebni izaslanik predsjednika Vlade i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je u obraćanju preko 250 delegata iz 50 zemalja izrazio zadovoljstvo što je Split domaćin kongresa i kazao kako je riječ o najsportskijem gradu u zemlji.

“Ovo je grad čiji sportaši su osvojili 99 olimpijskih odličja”, istaknuo je i zahvalio što su Vlada, Središnji državni odbor za sport, Hrvatski olimpijski odbor i Ministarstvo turizma prepoznali važnost Kongresa i podržali njegovo održavanje.

Državni tajnik u Ministarstvu turizmu Tonči Glavina pak je poručio kako Hrvatska ima što ponuditi u sportu i turizmu te da su sportaši oduvijek bili najbolji veleposlanici naše države. Govoreći o posljednjim gimnastičkim uspjesima zamjenik državne tajnice za sport Krešimir Šamija rekao je kako je to samo nastavak vrlo uspješnog niza. Naglasio je i kako su rezultati izdvajanja Središnjeg državnog ureda za sport vidljivi kroz povećanje proračunskih sredstava namijenjenih sportu koji su porasli za 40 posto u posljednje dvije godine. Potpredsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Željko Jerkov podsjetio je na prošlotjedno održavanje Kongresa Europskih olimpijskih odbora u Zagrebu.

“Taj Kongres i ovaj vaš u Splitu govore kako nas svjetska sportska javnost prepoznaje kao izrazito dobre domaćine”, smatra Jerkov.

Hrvatska je domaćinstvo Kongresa dobila u konkurenciji Švicarske, Islanda i Azerbajdžana, a predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Stevo Tkalčec rekao je kako je to velika čast, ali i obveza.

“Hrvatska je zemlja koja je svoju neovisnost morala ostvariti kroz rat, ali u isto vrijeme u tako teškim trenucima kada mnogi klubovi nisu imali nikakve uvjete uspjeli smo održati i razvijati gimnastiku. U situaciji koja je bila daleko od idealne nismo odustali već smo ustrajnošću uspjeli stići do vrhunskih rezultata”, rekao je Tkalčec.

Predsjednik UEG-a Georges Guelzec još jednom je potvrdio kako je Hrvatska organizacijom u potpunosti opravdala ukazano povjerenje kada joj je povjereno domaćinstvo Kongresa u konkurenciji Švicarske, Islanda i Azerbajdžana.

Na kongresu će se birati novi predsjednik UEG-a, a kandidati su Slovenac Edvard Kolar i Azerbajdžanac Farid Gajibov. Uz njih birat će se i troje podpredsjednika te sedam članova Izvršnog odbora, kao i predsjednici i članovi Tehničkog odbora UEG-e za mušku i za žensku sportsku gimnastiku, za ritmičku gimnastiku, za trampolin, za gimnastiku za sve, za akrobatsku gimnastiku, za aerobik gimnastiku, za tema gym kao i za nadzorni odbor te za sud časti. Član Tehničkog odbora muške sportske gimnastike UEG-a Mario Vukoja, kandidat je za to mjesto i u sljedećem četverogodišnjem mandatu.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.