Trodnevna manifestacija sadržana od sportskih aktivnosti I glazbeno scenskih priredbi drugim riječima:

Festival jednakih mogućnosti – Sport volimo i u njemu uživamo

Festival jednakih mogućnosti – Sport volimo i u njemu uživamo

Kroz igru mobilnosti pod sloganom "Preko upoznavanja do boljeg razumijevanja" građani su na improviziranom poligonu imali mogućnost svladavanja zapreka u invalidskim kolicima i orijentacije u prostoru pomoću bijelog štapa, a na okolnim štandovima bili su izloženi likovni radovi 60 umjetnika s invaliditetom iz zemlje i inozemstva.

Prošli tjedan je na glavnom zagrebačkom trgu održan Festival jednakih mogućnosti. U sportskom dijelu organizirani su turniri osoba s invaliditetom iz Hrvatske i Slovenije u odbojci, boćanju, floorballu i uličnoj košarci u invalidskim kolicima. Svi sportaši kroz ovaj Festival poslali su značajnu poruku publici, nama:  “I mi, osobe s invaliditetom, možemo se  baviti normalno sportom i uživati u njemu, kao i svi drugi građani svijeta.” Više od 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih 600 osoba s invaliditetom, javno su svakodnevno pokazali što sve mogu te da nisu različiti od drugih. U okolnostima u kojima jesu, dali su svoje maksimume i ozračili centar grada velikom pozitivom i energijom.

Turnirima organiziranim na trgu pokazali su svoje vještine igranja. U mini turniru u sjedećoj odbojci sudjelovale su četiri ekipe IOK Zagreb, KISO Hrabri (Hrvatska ženska reprezentacija), KSO Knin 95 i ekipa Volontera, a za kraj sportskog dijela uslijedio  je igrački vrhunac festivala – utakmica košarke u kolicima. Svoje umijeće vođenja lopte i zabijanja koševa pokazale su ekipe,  jedna iz Koprivnice – KKOI Koprivnica, a ostale tri iz Zagreba.

Foto: Kkoi Koprivnica, KKI Varaždin-Vukovi /Facebook

“Od KIKI Zagreb i KKI Vukova napravili smo tri ekipe, da bi bilo što više ekipa jer Maribor nije došao. Za KKOI Koprivnica nastupalo je pet igrača, a za ostala tri kluba iz Zagreba nastupalo je po tri igrača. Znači sveukupno je bilo 14 igrača”, rekao je Ivica Vujica iz Košarkaškog kluba invalida Zagreb koji košarku u kolicima igra već 21 godinu, a u nastavku kratka Ivičina priča o počecima njegova treniranja:

“Godine 1995. čuo sam da postoji klub košarke u kolicima u Zagrebu i da se može igrati košarka u kolicima.  Svidjelo mi se i ostao sam trenirati sve do danas. Košarku sam izabrao zato što je tada kao sport bila jedina u ponudi, a  i prevladalo je zato što je to kolektivni sport. Košarka u kolicima je jako težak sport, jer nama su ruke sve: i noge i ruke. Znači moramo gurati kolica, šutamo i vodimo loptu i  sve to  rukama, tako da nam moraju biti jake ruke”, rekao je Ivica te dao svoje viđenje ove manifestacije kojim će se ujedno i zaokružiti poruka festivala.

Ovaj Festival jednakih mogućnosti mi puno znači što mogu učestvovati na njemu, jer kroz ovu igru i ovaj sport možemo pokazati da se i osobe s invaliditetom, odnosno osobe s tjelesnim oštećenjem, mogu baviti sportom i normalno živjeti, a ovaj događaj omogućuje da se pokažemo svim građanima grada Zagreba, zato što je to na Trgu gdje je najviše ljudi u prolazu, a i mnogo šire preko medija. Ovim događajem poslali smo poruku da i mi osobe s invaliditetom u sportu možemo uživati, kao i svi drugi građani svijeta.

Kosarka-Festival jednakih mogućnosti

Foto: Ivica Vujica/in PORTAL

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.