FIFA o Vatrenima iz ’98: “Susreti drugog kruga učinili su generaciju Hrvatske besmrtnom”

FIFA o Vatrenima iz ’98: “Susreti drugog kruga učinili su generaciju Hrvatske besmrtnom”

Davor Šuker bio je Zlatna kopačka Mundijala 1998. godine.

Fifa je na službenoj stranici posvetila pažnju Vatrenima iz 1998. U Rusiji će po prvi put u sklopu smotre najboljih nastupiti dva debitanta, a to su Island i Panama. Hrvatska je svoj debi upisala u Francuskoj 1998. godine i na sjajan način se predstavila svijetu. Osim debitanskog nastupa Hrvatske, u FIFI su se  prisjetili i onih Portugala, Senegala i Danske.

“Momčad Miroslava Blaževića privukla je pažnju svojim stilom i poletom, kao i svojim rezultatima. Susreti drugog kruga učinili su ovu generaciju Hrvatske besmrtnom, a zadivljujuća pobjeda nad trostrukim prvakom Njemačkom uistinu ju je definirala. Šuker je Hrvatsku doveo u vodstvo i u polufinalu protiv Francuske te su bili na putuostvarili još pamtljiviji rezultat, ali ih je zaustavio dvostruki strijelac Thuram. Kao i Portugal 1966. godine, trećeplasirani je debitant imao najboljeg strijelca prvenstva – Šuker je završio na vrhu ljestvice sa šest postignutih pogodaka”- istaknula je Fifa.

O prvenstvu iz 1998. za FIFU je progovorio kapetan sadašnjih Vatrenih, Luka Modrić.

“Imao sam 13 godina. Gledao sam ga s prijateljima i obitelji u Zadru. Živio sam tamo 1998. Sjećam se da smo sa svakom pobjedom bili sve sretniji. Bio je to poseban osjećaj. Bila je to i velika reklama za Hrvatskui jer je cijeli svijet napokon znao za nas. Tada sam i ja počeo sanjati da jednog dana to i ja napravim. Bilo je fenomenalno. Sjećam se i koliko smo bili nesretni nakon što smo izgubili od Francuske u polufinalu, ali i koliko smo bili sretni nakon pobjede nad Nizozemskom i osvajanja bronce. To je ostao najveći uspjeh hrvatskog nogometa”. – rekao je Luka Modrić

Dokumentarni film o Vatrenima iz 1998. možete pogledati ispod.

 

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.