FIFA: Švicarska policija u suradnji s FBI-jem uhitila još 16 osoba

FIFA: Švicarska policija u suradnji s FBI-jem uhitila još 16 osoba

Nastavljaju se uhićenja u Fifi...

Američka državna odvjetnica Loretta Lynch objavila je u četvrtak popodne kako je uhićeno još 16 visokih dužnosnika krovne svjetske nogometne organizacije zbog sumnji u korupciju i kriminal te iskorištavanje položaja za financijsku i inu korist.

Nogometni glavešine terete se da su primili više od 200 milijuna američkih dolara mita i povlastica od 1991. do danas za povlađivanje pri dodjeli marketinških i medijskih prava te prodaje prava na organizaciju natjecanja u Latinskoj Americi.

Lynch je potvrdila kako su uhićena i petorica trenutačnih članova Fifina Izvršnog odbora, a optužbe se uglavnom odnose na dužnosnike iz Središnje i Sjeverne Amerike. “Nečuvena je izdaja povjerenja koju su dužnosnici u ovome slučaju dobili od građana, a razmjere korupcije još uvijek treba utvrditi. Možemo kazati samo da je njezin opseg – nerazuman”, rekla je američka državna odvjetnica na konferenciji za medije održanoj u prostorijama Ministarstva pravosuđa u Washingtonu.

Ministarstvo pravosuđa također je potvrdilo kako su osmorica dužnosnika koji su iza rešetaka završila u svibnju priznala krivnju, a do sada su optužnice podignute protiv 11 bivših ili sadašnjih dužnosnika međunarodne nogometne organizacije.

“Poruka koju bismo ovime htjeli poslati trebala bi biti jasna svakom individualcu koji je trenutačno ‘u sjeni’ i nada se kako će izbjeći našu istragu. Poručujemo im da nam nitko neće pobjeći, naš je fokus potpuno na vama”, zaprijetila je Lynch.

Podsjetimo, u velikoj raciji švicarske i američke policije u četvrtak rano ujutro prije drugog dana dvodnevnog sastanka u Zürichu uhićeni su Hondurašanin Alfredo Hawit i Pargavajac Juan Angel Napout, koji će u pritvoru čekati odluku o izručenju SAD-u, a tereti ih se za primanje milijunskog mita za povlađivanje pri dodjeli marketinških prava vezanih uza nogometna natjecanja u Latinskoj Americi, ali i određene utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.