FIFA: “Uhićenja su dobra stvar, a Blatter nije predmet istrage”

FIFA: “Uhićenja su dobra stvar, a Blatter nije predmet istrage”

Glasnogovornik Fife Walter Di Gregorio komentirao je današnja uhićenja...

U petak započinje 65. kongres Fife na kojem će se birati i predsjednik za iduće četiri godine. No, nekoliko visokih dužnosnika zbog današnjih uhićenja sigurno neće biti u mogućnosti dati svoj glas. Nekoliko inozemnih medija navodi da je švicarska policija po nalogu FBI-a uhitila j potpredsjednika Fife Jeffreya Webba.

Na izvanrednoj konferenciji za medije nije bilo Seppa Blattera, a stav Fife je prenio glasnogovornik Walter Di Gregorio: “Ovo su jako teški trenuci, ali podržavamo uhićenja i borbu protiv korupcije. Nije bilo pretrage u našem sjedištu. No, potvrđujem da će Fifa surađivati s istražiteljima jer želimo temeljitu i poštenu istragu. Dok ne dobijem službenu informaciju ništa drugo ne mogu komentirati.”

Nastavio je: “Skupština se zbog ovog neće odgoditi. Sve će se raditi prema planu, uključujući i izbor predsjednika. Iduća dva svjetska prvenstva igrat će se u Rusiji i Kataru. Domaćin se neće i ne može mijenjati. Akcija čišćenja je dobra za Fifu je bez konkretnih rezultata ne možemo dalje. Nije potrebno da se Sepp Blatter sada obrati javnosti, on se ne spominje u istrazi. Ovo nismo očekivali, a predsjednik je koncentriran na pripremanje Skupštine. Nitko od nas se trenutno ne osjeća ugodno, ali ponovit ću da gospodin Blatter nije pod istragom.”

Sve je počelo nakon pismenog izvještaja istražitelja Garcije, čiju objavu Fifa nije dopustila jer je dokazivao korupciju: “Mi smo švicarskim vlastima dali taj izvještaj i on je bio osnova za istragu. Dakle, u potpunosti surađujemo. Blatter je smiren, ali sigurno je da nije sretan. Mi smo tražili istragu, no nismo očekivali ove događaje danas. Zasad je riječ samo o uhićenjima, ništa nije dokazano jer istraga nije gotova.”

Zaključio je: “Mi ne možemo nikoga suspendirati prije nego što pravosudna tijela dokažu krivnju. Etički odbor će nakon toga donijeti odluku. Skupljamo informacije jer još ne znamo što se sve jutros dogodilo u Zürichu. No, bez dokaza ne možemo izreći suspenzije. U petak ćete vidjeti tko neće doći.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.