Gradovi odustaju od organizacije Olimpijskih igara

Gradovi odustaju od organizacije Olimpijskih igara

MOO sve teže pronalazi domaćina Olimpijskih igara...

Prema portalu Fortune.com, sve više gradova povlači kandidature za organizaciju olimpijskih igara zbog visokih troškova. U posljednjem gradu koji je odustao, Hamburgu, stanovnici su na referendumu odlučili kako grad treba povući kandidaturu za ljetne OI 2024. godine. Čak 51.6 posto građana smatra da se predviđenih 12 milijardi dolara može iskoristiti za nešto drugo. Osim Hamburga, iz istog je razloga i Boston još u srpnju povukao svoju kandidaturu. Trenutno su u konkurenciji ostali Rim, Los Angeles, Pariz i Budimpešta.

Ovo nije prvi slučaj višestrukog odustajanja od organizacije Olimpijskih igara – slično se dogodilo i s potencijalnim domaćinima ZOI 2022. godine. Oslo, Stockholm, Lavov i Krakow prošle su godine povukli svoju kandidaturu.

Uzevši u obzir troškove koje iziskuje organizacija ovakvog spektakla, njihovi potezi nisu začuđujući. Prethodni domaćini izdvojili su za organizaciju vrlo visoke iznose – 2010. ZOI Vancouver – 6,4 milijardi dolara, 2012. OI London – 14 milijardi dolara i ZOI 2014. Soči – 51 milijarda dolara. Za domaćina je u konačnici odabran Peking, čime je postao prvi grad koji je organizirao i ljetne i zimske OI.

Grad domaćin ljetnih OI 2024. bit će izabran u Limi u rujnu 2017. godine.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.