Hoće li NBA uvesti koš vrijedan četiri poena?

Hoće li NBA uvesti koš vrijedan četiri poena?

NBA bi mogla doživjeti revolucionarnu promjenu.

Svi fanovi košarke obožavaju atraktivne i efikasne šuteve, a pogotovo trice, posebice one dalekometne. Trenutni čelnik NBA lige Adam Silver u više navrata otkrio je kako postoji mogućnost da će se uvesti koš vrijedan četiri poena. Na taj način bi se dodatno nagradile dalekometne trice i uvela bi se nova dinamika u već dinamičnu i nepredvidivu NBA ligu. “Bilo je razgovora o uvođenju linije za četiri poena. Zasad još nema konkretnog napretka”, kazao je Silver.

Takve promjene bi došle kao naručene za odlične tricaše kao što su Stephen Curry, Klay Thompson, George Hill, Jayson Tatum i ostali. Iako revolucionarna, takva promjena ne bi bila pretjerano iznenađujuća budući da je košarka doživjela mnoge promjene od dužine napada, dimenzija igrališta, načina prekršaja pa i uvođenja trica koje su uvedene 1979. Prema pravilima NBA lige pogodak za tri poena je svaki pogodak postignut iza linije od 7.24 metra. “Četvorka” bi bila svaki pogodak s udaljenosti većoj od četiri metra ili bi se išlo na varijantu da postoje posebno iscrtana polja iza linije trice odakle bi se moglo šutirati za četiri poena.

Četvorke bi sjajno legle tricaški orijentiranim momčadima pa bi se samim time smanjila važnost igre u reketu. Igra bi se “olabavila” i raširila pošto bi braniči morali striktno čuvati napadačke šutere čim prijeđu centar igrališta. Više bi do izražaja došla igra 1 na 1, tj. posjed lopte bi nametao raspored igre na terenu a ne zonski sustav obrane. Ako se četvorke uvedu svakako je da neće biti povratka natrag.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.