HOO izbrisao Ajlu Tomljanović s popisa za OI, Neven Žugaj i Marijo Možnik postali A kandidati

HOO izbrisao Ajlu Tomljanović s popisa za OI, Neven Žugaj i Marijo Možnik postali A kandidati

U ovom trenutku 99 hrvatskih sportaša ima status potencijalnog olimpijskog kandidata za OI u Riju

Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na sjednici održanoj u četvrtak usvojilo je  nacrt Programa javnih potreba sporta državne razine i proračun HOO-a za 2015. godinu. Planirani proračun,  sastavljen od sredstava državnog proračuna i vlastitih sredstava, u predolimpijskoj godini i godini  održavanja prvih Europskih igara u Bakuu predviđa 64,5 milijuna kuna za redovne programe nacionalnih  sportskih saveza, od čega će najveći dio činiti pripreme i natjecanja sportaša. Nacrt se upućuje  Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Prema izvješću o izvršenju proračuna za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna HOO je ostvario prihode od 86 milijuna kuna, što je 76% od ukupno planiranih za ovu godinu. Vijeće je utvrdilo da u zadnja dva mjeseca HOO-u nije uplaćeno oko 8,5 milijuna kuna iz državnog proračuna, što je poremetilo likvidnost te ugrožava funkcioniranje nacionalnih sportskih saveza, posebno kada se radi o pripremama sportaša  i njihovim sudjelovanjima u natjecanjima. Na sjednici Vijeća razmotreni su i nacrti Kriterija za vrednovanje sportskih programa nacionalnih sportskih saveza te Pravilnika o kategorizaciji sportaša. Ova dva dokumenta uskoro će biti upućena na javnu raspravu.

U Olimpijski program OI Rio uvršten je kao olimpijski A kandidat hrvač Neven Žugaj, osvajač srebrne  medalje na Svjetskom prvenstvu, a gimnastičar Marijo Možnik, do sada B kandidat, postao je nakon osvojene  bronce na Svjetskom prvenstvu A kandidat. S liste olimpijskih kandidata skida se zbog promjene  državljanstva tenisačica Ajla Tomljanović. U ovom trenutku 99 hrvatskih sportaša ima status potencijalnog  olimpijskog kandidata za OI u Riju.

U Program potpore sportašima mlađih dobnih kategorija (RP I) uvrštene su taekwondašice Kristina Čerina, Ana Taslak, Paula Antunović, Martin Putak, Laura Glasnović i Paula Strašćek, a u Individualni program posebne skrbi o mladima (RP II/1) boksači Toni Filipi, Luka Prtenjača i Luka Plantić, gimnastičar Jakov Vlahek, hrvači Filip Šačić, Mihael Bešenić i Franko Gruber, karatistica Maja Zorić, kickboxačica Lucija Cicvara te stolnotenisač Filip Zeljko. Novi korisnici Programa potpore kvalitetnim sportašima (RP III) su daljinska plivačica Dina Levačić te judašice Maja Blagojević i Tena Šikić.

U program sufinanciranja rada trenera Vijeće je, na prijedlog Hrvatskog hrvačkog saveza, uvrstilo kao vrhunskog B trenera Davora Lukića, trenera svjetskog doprvaka Nevena Žugaja. Na prijedlog Komisije za informiranje i izdavaštvo HOO će sufinancirati izradu službenih web stranica  Saveza sportova Ličko-Senjske sportske županije i Hrvatskog društva za povijest sporta, zatim knjigu  Kovači hrvatskih olimpijski odličja autora Jurice Gizdića te priručnik Osnove streljaštva autora Hrvoja  Sertića i Tomislava Lazića.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.