HR LEGENDE: Bernard Vukas Bajdo

HR LEGENDE: Bernard Vukas Bajdo

U novom izdanju HR legendi dolazimo do čovjeka koji je definitivno ostavio dubok trag u hrvatskom, ali i svjetskom nogometu. Navijači Hajduka se uvijek rado prisjete Bajde.

Bernard Vukas rođen je u Zagrebu 1. svibnja 1927. Preminuo je u Zagrebu 4. travnja 1983. godine.
Svoje prve nogometne korake je započeo s devet godina u klubu HŠK Concordia iz Zagreba. Zanimljivo je da su taj klub osnovali srednjoškolci te da je na igralištu Concordije odigrana prva utakmica pod rasvjetom 1931. gdje su igrale momčadi Zagreba i Madrida.

Slikovni rezultat za hšk concordia zagreb

Vukas je 1945. godine napustio Concordiju te otišao u FD Amater, a godinu kasnije u NK Zagreb.

Slikovni rezultat za bernard vukas

Izvor: Wikipedija

Svoje prve velike korake upisao je u Hajduku s kojim je Bajdo i započeo svoju iznimnu karijeru. U Hajduk je došao 1947. S Hajdukom je u tom razdoblju osvojio nogometna prvenstva Juogoslavije 1950. godine, 1952., te 1955. Svoj prvi uspjeh postigao je osvajajući žutu majicu Sportske panorame 52/53. U sezoni 54/55 postigao je 20 golova te je postao najbolji strijelac prve lige.

U vremenu dok je nosio dres Hajduka s reprezentacijom je na OI osvojio dvije srebrne medalje, u Londonu 1948., te u Helsinkiju četiri godine kasnije. Zaigrao je i na dva svjetska prvenstva, u Brazilu 1950. te u Švicarskoj 1954. godine.

  1. godine proglašen je najboljim Jugoslavenskim sportašem, te najboljim sportašem Dalmacije.

Slikovni rezultat za bernard vukas

Izvor: Yugopapir

Iz Hajduka Vukas je otišao igrati za Bolognu te je zaigrao za reprezentaciju FIFE na Wemblyju protiv Engleske 1953. godine. Vukas je na toj utakmici asistirao za dva  gola te je na njemu napravljen jedanaesterac, kojega je realizirao Ladislav Kubala, a dvije godine kasnije u Belfastu na utakmici između Europe protiv Velike Britanije Bajdo je izabran za najboljeg igrača utakmice, postigao je hat-trick te dokazao da je najbolji nogometaš Europe.

Vukas je u dresu Hajduka odigrao 615 utakmica te zabio 300 golova, a za reprezentaciju Jugoslavije odigrao ih je 59 postigavši 22 pogotka. Kasnije je zaigrao za Austriju Klagenfurt, Gak Graz te Kapfenberger gdje je završio svoju igračku karijeru.

Vukas je u Hajduku 1974. bio sportski direktor kluba. Bernard Vukas je proglašen najboljim Hrvatskim sportašem 20. stoljeća.

Jedna od najpoznatijih izjava Bajde: “Da se opet rodim, opet bih igrao za Hajduk

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.