HR legende: Vladimir Vujnović, ambasador sa zviždaljkom

HR legende: Vladimir Vujnović, ambasador sa zviždaljkom

Vujnović je bio prvo svjetsko sudačko ime, devet je puta najbolji u Hrvatskoj. Od predsjednika RH Ive Josipovića dobio je nagradu „Franjo Bučar" za zasluge u sportu

Tijesna mu je kugla zemaljska. Ukratko te bi riječi ponajbolje opisale životni put Vladimira Vujnovića, najboljeg hrvatskog rukometnog suca, koji je uvijek sudio u ženskom rukometu, a proglašen je i najboljim rukometnim sucem na svijetu.

Zavšio je studij novinarstva i magistrirao u Ljubljani. Već na prvoj godini studija vozio je crveni Mini-Morris kojeg je zaradio od honorara. Cijeli je život proveo u novinarstvu, a poznat je po tome što nijedan dan nije bio na godišnjem odmoru. Godišnji bi uzimao kad bi trebao, poslije sa svojim Fiat Mirafiori 131, ići suditi.

U svijetu rukometa bio je 50 godina, od toga 45 kao aktivni sudac, poznat po svojoj strogoći. Koji se nije libio ni prekinuti utakmicu ako bi publika neprimjereno skandirala. Vujnović je bio 1992. godine u hrvatskoj delegaciji na Kongresu EHF-a i IHF-a u Barceloni, kada je Hrvatska primljena u Europsku i Svjetsku federaciju. Sudio je i na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, kada su hrvatski rukometaši uzeli zlatnu medalju.

Nagrađen je za doprinos razvoju i afirmaciji rukometa, također i kroz publicistiku. Do sada je napisao pet knjiga. Predavač na Akademiji HOO-a za edukaciju trenera. Vujnović je bio prvo svjetsko sudačko ime, devet je puta najbolji u Hrvatskoj. Od predsjednika RH Ive Josipovića dobio je nagradu „Franjo Bučar” za zasluge u sportu.

– Ovo je priznanje na kraju moje karijere, to je vrhunac. S ovim priznanjem se opraštam od rukometa. U riječkom, županijskom i Hrvatskom rukometnom savezu nemam nikakve funkcije. Iz toga sam se povukao prije četiri godine – emotivna je poruka Vladimira Vujnovića , rođenoga 21. prosinca 1948. godine u Osijeku gdje je završio osnovnu školu.

Aktualno predaje na Akademiji HHO-a i Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, a na Filozofskom fakultetu u Rijeci dva predmeta: sportsko novinarstvo, te javno mnijenje i komunikologiju. Bio je pokretač i glavni urednik časopisa Rukometni sudac, jedinog lista na svijetu koji je pisao o suđenju u rukometu.

Kao rukometni sudac proputovao je 147 zemalja na svim kontinentima. I svugdje je bio dobrodošao i cijenjen. To ogromno iskustvo sažeo je u knjizi „Ambasador sa zviždaljkom” koja govori o najboljih 50 godina hrvatskog rukometa. Iz prvog braka ima tri kćerke, a sada sretno živi sa drugom suprugom.

– Zahvaljujem se obitelji na svemu što sam postigao u životu”, izjavio je jednom Vladimir Vujnović

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.