Hrvatska ima predstavnicu u para hokeju: „Nisam se mogla ni podići s leda…“

Hrvatska ima predstavnicu u para hokeju: „Nisam se mogla ni podići s leda…“

Suzana Mavrin, 34-godišnjakinja iz Zagreba, za nekoliko će dana nastupiti na Svjetskom kupu u para hokeju.

Suzana Mavrin je naša prva predstavnica u para hokeju, poznatom i kao hokeju u sanjkama. 34-godišnjakinja iz Zagreba je prije samo godinu dana došla prvi put na trening, prije šest mjeseci sjela u sanjke, a već za nekoliko dana će zaigrati za reprezentaciju Europe na Svjetskom kupu.

Naime, Suzana je s 18 godina imala upalu kosti. Na plaži je stala na kamen, to se inficiralo, problemi su trajali godinama i na kraju su joj morali amputirati desnu potkoljenicu. Tada zasigurno nije mogla očekivati da će jednoga dana nastupiti na Svjetskom prvenstvu u para hokeju za žene.

Ostrava, treći grad po veličini u Češkoj, domaćin je ovogodišnjeg prvenstva para hokeja. To je ujedno i prvo prvenstvo namijenjeno za žene u ovome sportu. Održat će se od 1. do 6. svibnja kada će u Češku doći i natjecati se reprezentacije Kanade, SAD-a, Velike Britanije i Švedske. Igračice iz zemalja u kojima nema dovoljno djevojaka, branit će boje reprezentacije Europe. Suzanine timske kolegice dolaze iz Češke, Finske, Nizozemske i Francuske, pa čak i iz nekih neeuropskih zemalja kao što su Armenija, Japan i Australija.

„Na prvom sam treningu odmah pala sa sanjki, nisam se mogla podići, nisam mislila ni da ću se moći normalno kretati po ledu, a kamoli igrati za reprezentaciju Europe. Ali sada sve ide kao od šale.“ – kaže Suzana koja inače trenira u Mrgi, jedinom hokejaškom klubu za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj. Tvrdi da je hokej bio ljubav na prvi pogled. Privukla ju je brzina i dinamičnost ovoga sporta na ledu.

„Očekujem novo iskustvo, da nešto novo naučim i da vidim kakve su mi granice. Ne želim samo sudjelovati, htjela bih napraviti nešto konkretno.“ – dodaje Suzana koja ističe i podršku dečkiju iz kluba što joj je od iznimne važnosti.

Organizatori se nadaju da će natjecanje doprinijeti promociji i razvoju sporta koji još nije uvršten u paraolimpijski program. Plan trenera Mrge, Marka Kocijana, je okupiti što više djevojaka za Zimske paraolimpijske igre 2022. u Pekingu kako bi se reprezentacija mogla samostalno kandidirati.

Nadamo se da će ovaj atraktivni sport zaživjeti, a Suzani želimo mnogo uspjeha u Češkoj!

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.