Hrvatska olimpijska delegacija mladih otputovala na ZOIM

Hrvatska olimpijska delegacija mladih otputovala na ZOIM

ZAGREB, 10. veljače 2016. – Hrvatska olimpijska delegacija mladih krenula je  na II. Zimske olimpijske igre mladih (ZOIM) u Lillehammeru. Prije polaska su se zajedno s trenerima i predstavnicima matičnih nacionalnih sportskih saveza u hotelu Panorama u Zagrebu okupili biatlonac Mislav Petrović, monobobistica Karla Šola, skijaški trkači Gabrijela Skender i Jakov Hladika te snowboarder Tino Stojak. U Lillehammeru će im se pridružiti i alpski skijaši Lana Zbašnik i Samuel Kolega.

Oni će od 12. do 21. veljače predstavljati Hrvatsku u norveškom Lillehammeru koji će ugostit 1100 mladih sportašica i sportaša u dobi od 15 do 18 godina na drugom izdanju ZOIM-a. Natjecat će se u 70 sportskih disciplina sportova i sportskih grana koje se nalaze i na programu zimskih olimpijskih igara.

„Sportski rezultat na ZOIM-u nije u prvom planu, ali svatko tko se natječe želi i pobijediti. Zato vam želim da nam se vratite možda i s kojom medaljom, no da svakako ostvarite svoj najbolji osobni rezultat“, rekao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša putnicima u Lillehammer.

Glavni tajnik HOO-a Josip Čop podsjetio je kako su sportaši na putu do kvalifikacija za ZOIM Lillehammer imali i snažnu podršku Olimpijske solidarnosti te mladim olimpijcima poručio da iskoriste ovu priliku ne samo za stjecanje natjecateljskog iskustva već i za druženje sa svojim vršnjacima.

Zadnje pripreme za dolazak sportaša su u punom jeku, potvrdila je šefica Misije Petra Nosso koja se već nalazi u Lillehammeru.

Olimpijske igre mladih, višesportsko natjecanje u organizaciji Međunarodnog olimpijskog odbora, spajaju sport s kulturom i obrazovanjem. Želja je nadahnuti mlade ljude iz čitavog svijeta da se bave sportom i žive u skladu s vrijednostima olimpizma. Lillehammer 2016. je nakon Singapura 2010., Innsbrucka 2012. i Nanjinga 2014. četvrto izdanje OIM-a.

U Lillehammeru će se prvi put predstaviti i osam na olimpijskom programu novih sportskih disciplina – monobob, momčadsko natjecanje u nordijskoj kombinaciji, cross-country cross, biatlon super sprint, snowboard cross, momčadski kros u skijanju i snowboardu, skijanje slopestyle te sprint mješovitih momčadi u brzom klizanju.

U sklopu Olimpijskih igara mladih Međunarodni olimpijski odbor angažira Mlade veleposlanike, vrhunske sportaše između 18 i 25 godina koji kao izaslanici svojih nacionalnih olimpijskih odbora prate svoje natjecatelje kroz sadržaje kulturnih i obrazovnih radionica i događanja posvećenih olimpizmu, društvenoj odgovornosti, razvoju vještina te zdravom načinu života. Za svoju Mladu veleposlanicu HOO je izabrao vrhunsku alpsku skijašicu Tamaru Zubčić.

Sa sportašima će se u Lillehammeru družiti i promotori Igara, alpska skijašica Lindsey Vonn, alpski skijaš Kjetil Jansud, hokejaš New York Rangersa Mats Zuccarello Aasen, klizačica Yuma Kim te snowboarder Silje Norendal.

Drugo izdanje ZOIM-a svečano će se otvoriti u petak, 12. veljače u 19 sati  i to na skijaškoj skakaonici Lysgårdsbakkene, mjestu na kojem su prije 22 godine otvorene Zimske olimpijske igre. Osvajačica olimpijske medalje Marit Bjørgen predat će olimpijsku baklju princezi Ingrid Alexandri od Norveške koja će, kao i njezin otac krunski princ Haakon 1994. godine, upaliti olimpijski plamen.

Foto reprezentativaca: Tamara Zubčić, Mislav Petrović, Karla Šola, Tino Stojak, Gabrijela Skender, Jakov Hladika

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.