U kvalifikacijskoj utakmici za EuroBasket 2017 rezultatom 70:79.

Hrvatska ženska reprezentacija upisala je poraz protiv Francuske 

Hrvatska ženska reprezentacija upisala je poraz protiv Francuske 

Iako se dan ranije, kao i uoči same utakmice osjetila pozitivna vibracija i djevojke su zaista vjerovale da mogu napraviti veliku stvar protiv Francuske, izabranice Braslava Turića nažalost nisu uspjele.

Tražila se karta više za dvoranu Vijuš, nije se već dugo dogodio scenarij da je interes za žensku košarku toliko velik. Okupili su se mnogi ljubitelji košarke na jednom mjestu. Članice ženskog Stručnog savjeta također su došle dati podršku reprezentaciji, ali i mnoga lica poznata hrvatskoj košarci.

Marija Režan otvorila je utakmicu košem i slobodnim bacanjem te Hrvatska ima 3:0, nakon promašenih šuteva s jedne i druge strane, Ayayi zabija poen za 3:2. Marija Režan povećava vodstvo na 5:2 za Hrvatsku, ali nakon toga kreće francuska priča. U 7. minuti Francuska dolazi do prvog vodstava i ne ispušta ga. Krenuo ih je vanjski šut te u minutama koje su slijedile, Francuskinje rade seriju od 11:0.

Do kraja prvog dijela igre uspjele su se odvojiti na +16 (28:12). Lelas je koncem prve četvrtine izborila dva slobodna bacanja za 12:26, no Johannes odmah uzvraća, ali Hrvatska se ni tada ne predaje.

U drugoj četvrtini rade seriju 5:0 i smanjuju prednost koju je nametnula Francuska. Prvo Ciglar pogađa tricu, a zatim su krenule i druge djevojke. Izbornik se odlučio uvesti mladu Begić u drugoj dionici, a na 5:50 minuta prije isteka 2/4 po prvi puta ulazi i Tikvić koja je bila jedina zamjena za Mariju Režan. Tu kreće lijepa serija Hrvatske. Ivezić zabija koš za rezultat 24:34, s druge strane Miyem uzvraća, no Ivezić ponovno pogađa za 26:36 i nakon toga Tikvić za manji zaostatak od deset poena (28:36) na 4:13 minuta do isteka druge četvrtine. U drugoj četvrtini francuska razigravačica Dumerc kontrolira situaciju na terenu i predvodi francuski napad. Druga četvrtina završava rezultatom 29:48.

Francuska ponovno otvara bolje treću četvrtinu, no i Hrvatska ima svoje trenutke i to sredinom treće dionice kada od rezultata 33:57, Hrvatska dolazi do 42:57 i to fenomenalnom akcijom Ciglar, Režan što je dalo uzbunu Francuskoj klupi koja odmah zove time-out. Nakon toga Francuska prebacuje u brzinu više, povećava razliku i odlaze na najveću prednost od 24 poena. Slijedi nova serija Hrvatske od 9:0. Sredinom četvrtine, tricom Ive Ciglar smanjuju na -12, a treću četvrtinu Francuska zaključuje sa 15 poena prednosti 65:50.

Nošene publikom, u posljednjoj dionici Hrvatska uspijeva smanjiti ogromnu prednost Francuske od 20 poena prednosti i završava rezultatom 70:79, prije svega zahvaljujući raspoloženoj Ivi Ciglar za koju Francuska nije imala rješenja. Ciglar je bila naša najbolja igračica s postignutih 25 poena.

Nakon utakmice izbornik hrvatske ženske reprezentacije Braslav Turić dao je svoje viđenje utakmice rekavši :

“Žao mi je jer mislim da smo bez obzira na snagu Francuske ušli u utakmicu misleći da će nam doći nešto lako, ali protiv ovakve ekipe nema ništa lako. Otvorili smo s tri promašena zicera i oni su to kapitalizirali s prevelikom razlikom. Ostat će mi negdje u nekom zraku, mislim da jednostavno nije bilo onoliko vjere koliko sam ja mislio da će biti, koliko sam očekivao. Sve ok, slažem se, bila je velika dominacija pod košem od strane Francuske, ali mi imamo kvalitetu na vanjskoj liniji. Jednostavno mislim da je bilo više vjere da smo mi mogli pobijediti ovu utakmicu. Francuska je bila favorit, daleko od toga, međutim, igrali smo na domaćem terenu, imali smo šansu i neću to tako lako prežaliti. Trebamo se što prije pripremiti za Nizozemsku, rekao sam da nije dovoljna samo pobjeda. Treba dobiti više od devet razlike, deset je minimum da ulovimo tu drugu poziciju i da se nadamo da ćemo biti među šest najboljih drugih. Francuska je definitivno prva što se i očekivalo, međutim, mi moramo pokušati iskompenzirati taj kiks iz Nizozemske i ako to bude u srijedu bit će odlično.”

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.