Hrvatske kadetkinje otputovale na Europsko prvenstvo u Slovačku

Hrvatske kadetkinje otputovale na Europsko prvenstvo u Slovačku

Foto: HRS

Hrvatska ženska kadetska reprezentacija otputovala je na Europsko prvenstvo koje će se od 10. do 20. kolovoza održati u slovačkom gradu Michalovce. Rukometašicama rođenima 2000. godine i mlađe ovo je prvo veliko natjecanje te će pod vodstvom izbornika Gorana Bobića u svom premijernom nastupu na europskoj smotri  pokušati ostvariti što bolji plasman.

Izbornik Goran Bobić osvrnuo se na cjelokupan pripremni proces koji su prošle njegove igračice kroz posljednjih godinu dana: “Cjelokupnim procesom priprema sam više nego zadovoljan. Imali smo problema kao što i svaki takav pripremni period ima, ali oni su jednostavno sporedna stvar. Prisutni su, ali se njima ne treba opterećivati. Ono što smo mi mogli i ono što su djevojke odradile mislim da je i više nego zadovoljavajuće i mislim da s te strane možemo biti sigurni da smo pripremili mnogo toga da bi mogli tamo na prvenstvu dostojno prezentirati naš rukomet, naše klubove i savez, nas same i našu zemlju.”

U sklopu priprema, počevši od siječnja 2017. godine hrvatska ženska kadetska reprezentacija odigrala je ukupno osam prijateljskim utakmica. Prvo je snage u dvije utakmice odmjerila sa susjednom Slovenijom, zatim četiri puta s Njemačkom, dok su posljednje pripremne susrete odigrale protiv Slovačke koja je i domaćin prvenstva.

“Rezultat nije bio u prvom planu s obzirom na to da smo tek otprilike godinu dana zajedno. Priču je u principu započela izbornica Snježana Petika koja je zbog drugog angažmana morala odstupiti. Ja sam kao izbornik s djevojkama tek mjesec dana. U principu, svi segmenti u igri uvijek mogu biti bolji.  Što se tiče same igre, naglasak nam je dosta na obrani; obrambenim zadacima i obrambenim kretnjama. Na tu obranu pokušavamo nadograditi što je moguće bržu tranziciju kad dođemo u posjed lopte i da postignemo što je više moguće lakih golova. Na to sve u pozicionoj igri u napadu pokušavamo dogovoriti neke stvari, neke polaze iz kojih svaka djevojka donosi određeno rješenje i odluke koje se temelje na treningu i određenim vještinama koje one imaju, ali i na promišljanjima igre”, pojasnio je izbornik Bobić.

Hrvatska je na Europskom prvenstvu smještena u skupinu B gdje će igrati protiv Mađarske, Danske i Crne Gore. “Kada bismo uzeli samo seniorske reprezentacije i juniorski kadar te selekcije koje su prije dolazile iz dotičnih zemalja onda bi grupa bila svemirski teška. Pogledali smo već neke utakmice i imamo neke informacije o njima i zasigurno je skupina vrlo zahtjevna. Svaka je utakmica jedan pravi meč i dvoboj za pobjedu. Kako njima tako i nama. Mi zaista ne znamo puno o njima. Reklo bi se da ne možemo proći ni grupu, ali onda je bolje da ni ne idemo. Postavit ćemo se ponizno i skromno s velikim respektom, ali isto tako vrlo ambiciozno sa željom da pobijedimo, da se dokažemo i pokažemo i da sva ovo što smo radili te što su djevojke naučile kroz rad u svojim klubovima i s trenerima tamo prezentiramo. Nadam se i očekujem da možemo i vjerujem da možemo. Na prvu ruku se Mađarska čini kao najteži protivnik. Skupina zanimljivih djevojaka selekcioniranih po motoričkom planu, fizički su vrlo moćne. Danska i Crna Gora isto tu negdje, međutim to su sve utakmice u pripremnom periodu gdje se puno isprobava. Mađarska je u konačnici osvojila i EYOF. Nema tamo lakog protivnika, oni će svi zahtijevati od nas maksimum znanja i vještine. Moramo vjerovati u sebe, to nisu svemirci i nisu svemirske ekipe. To su djeca kao i naša. Nema alibija niti za nas niti za njih. 60 minuta se igra i tko bude bolji tad je bio bolji tada.”

Budući da je ovo prvo veliko natjecanje izbornik Bobić rekao je nešto i o očekivanjima od ovog Europskog prvenstva: “Mi svi sanjamo uspjeh tamo. Osobno bih volio da se vratimo kući s medaljom. Mislim da bi nam to značilo puno, djevojkama prije svega, ali i cjelokupnoj struci u ženskom rukometu i ženskom rukometu u cjelini jer je očito da nam nedostaje rezultata. Taj dio su snovi, ambicije i pritajene želje. Realnost možda i nije takva s obzirom na to da ne poznajemo ostale zemlje, ali određene spoznaje imamo. Što se tiče djevojaka i nas samih naš san je medalja i iznad te medalje da dostojno prezentiramo zemlju. Da budemo pravi odgovorni ljudi i sportaši. Ako bi nas tamo netko želio pobijediti kroz 60 minuta morat će dati preko 200 posto”, zaključio je Bobić.

Prvi susret hrvatske reprezentacije na Europskom prvenstvu je sutra, 10. kolovoza, u 17:30 sati protiv Danske. Sve utakmice moći će se pratiti putem live streama na EHF TV-u.

Reprezentacija: 

1.Katarina Borac – RK Podravka – vratarka
2. Patricija Hren – ŽRK Ivanić – vratarka
3. Sara Bagavac – RK Zelina – vratarka
4. Klara Petričević – RK Podravka – lijevo krilo
5. Ema Vučić – ŽRK Dubrava – lijevo krilo
6. Tena Petika – RK Podravka – lijeva vanjska
7. Ema Guskić – ŽRK Osijek – lijeva vanjska
8. Tina Barišić – ŽRK Ivanić – lijeva vanjska
9. Ana Malec – ŽRK Ivanić – srednja vanjska
10. Petra Jeršek – ŽRK Osijek – srednja vanjska
11. Lea Franušić – RK Podravka – desna vanjska
12. Mia Bošnjak – RK Sesvete – desna vanjska
13. Barbara Gillinger – ŽRK Osijek – desno krilo
14. Lara Miholić – RK Lokomotiva – desno krilo
15. Elena Popović – RK Podravka – pivot
16. Nikolina Laco – ŽRK Sinj – pivot

Stručno vodstvo: izbornik Goran Bobić, trenerica Renata Hodak, kondicijska trenerica i tehniko Sandra Novak, trener vratara Siniša Benko i fizioterapeutica Marina Tančak.

Hrvatska na Europskom prvenstvu 2017. u Slovačkoj:

Četvrtak, 10.08.2017. u 17:30 sati: Hrvatska – Danska

Petak, 11.08.2017. u 19:30 sati: Hrvatska – Mađarska

Nedjelja, 13.08.2017. u 19:30 sati: Hrvatska – Crna Gora

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.