Hrvatski pikado savez postaje punopravni član World Darts Federationa

Hrvatski pikado savez postaje punopravni član World Darts Federationa

Hrvatski pikado savez je 2017. podnio prijavu za članstvo.

Na izvanrednoj izbornoj sjednici Skupštine Hrvatskog pikado saveza održanoj 14. listopada 2017. godine donesena je između ostalog i Odluka o pristupanju HPS-a u WDF (World Darts Federation). Vodstvo saveza je u tu svrhu imenovalo i povjerenstvo za pristupanje u WDF.

Ispunjavanje aplikacije za prijem u članstvo, prevođenje i sudske ovjere službene dokumentacije, desetci i desetci službenih razgovora, uredno podmirivanje financijskih obveza, dokazivanje i uvjeravanje službenih osoba WDF-a nakon godinu i više dana rezultirali su donošenjem Odluke o primanju HPS-a u pridruženo članstvo WDF-a.

Službeni dokument o prijemu u članstvo HPS je zaprimio 30.01.2019 godine. Tim činom ispunjen je još jedan od strateških ciljeva koje je novo vodstvo saveza obećalo svojim članovima.

 Hrvatski pikado savez primanjem u pridruženo članstvo WDF-a i pozivom na generalnu skupštinu  (Rumunjska, listopad 2019.), gdje ćemo se predstaviti i zatražiti punopravno članstvo, postigao je veliki uspjeh koji otvara mnoga do sad zatvorena vrata igračima Hrvatskog pikado saveza. S obzirom na značaj i snagu hrvatskih igrača korist će biti obostrana.

WDF/World Darts Federation – Svjetska pikado organizacija, utemeljena je 1976. godine. WDF se deklarira kao neprofitna, nepolitička i ne-rasna organizacija kojoj je cilj razvijanje najviših standarda u pikadu kao sportu.

WDF je član sljedećih međunarodnih saveza: GAISF – Globalna asocijacija međunarodnih sportskih federacija; AIMS – Savez nezavisnih priznatih članova sporta. WDF je također potpisao Svjetski antidoping kodeks i razvio kulturu čistog sporta u suradnji s WADA – World Anti-Doping Agency.

WDF se aktivno zalaže za puno priznanje MOO-a, što u budućnosti znači nemjerljive benefite sportašima koji se bave pikadom. Samim pristupanjem HPS-a u WDF hrvatski igrači ponovno stječu pravo kategorizacije sukladno „Pravilniku o kategorizaciji sportaša“. Kako je i poznato to pravo nam je HOO ukinuo  jer (EDU i IDF), asocijacije čiji smo bili članovi, nisu bili priznati od MOO niti od GAISF-a.

WDF organizira sljedeća natjecanja:

  1. Svjetsko prvenstvo (neparne godine) za sve članove federacije
  2. Kup Amerike – Američke nacije
  3. Azijsko-pacifički kup – Azijsko-pacifičke nacije
  4. Europski kup – Europske nacije

WDF također održava Svjetske rang liste (seniori, seniorke, juniori, juniorke) na temelju sudjelovanja i rezultata na svjetski rangiranim turnirima pod okriljem WDF-a i članica WDF-a.

WDF zajednicu čine nacionalni savezi šest kontinenata: Afrike, Azije, Australije, Europe, Sjeverne i Južne Amerike.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.