Hrvatski set medalja na Hanžeku: Perković vratila rekord u Lijepu našu

Hrvatski set medalja na Hanžeku: Perković vratila rekord u Lijepu našu

Završen je Hanžekovićev memorijal, na kojemu su hrvatske predstavnice kompletirale set medalja...

Ukratko rečeno: što je obećala, to je i ispunila. Sandra Perković na ovogodišnjem je Hanžekovićevu memorijalu pošto-poto naumila “vratiti rekord u hrvatske ruke”, a takve se ‘prijetnje’ iz usta najbolje svjetske diskašice nipošto ne smiju shvatiti olako.

Sandri je, osim uvjerljivog trijumfa, tako pošlo za rukom čak dva puta srušiti rekord mitinga – prvo je bacila 69.77, a potom i konačnih, za slavlje dovoljnih, 69.88, što je više od tri centimetra bolje od dosadašnjeg najboljeg hica Amerikanke Gie Lewis-Smallwood (66.29).

Uzbudljivo je bilo i na startu natjecanja. Na samom početku Hanžeka Fabiana Murrer skokom (s motkom) od 4.50 metara također je oborila rekord mitinga, star čak četrnaest godina, dok je Andrea Ivančević na 100 metara s preponama ‘ušićarila’ treće mjesto (12.97). “Iza sebe sam ostavila brojne djevojke iz Pekinga, nadam se da sam se makar malo iskupila za onaj pad. Ovaj je plasman samo potvrda da je u Pekingu moglo biti svega”, kratko je izjavila Ivančević.

Jedina hrvatska visašica, u izostanku Blanke Vlašić (bilo je preriskantno skakati poslije SP-a u Pekingu i prije rehabilitacije) Ana Šimić na zaletište je izašla na visini od 180 centimetara, s lakoćom ‘riješila’ 185, 188 i 191, no poteškoće su nastale na sljedećoj letvici. Na koncu su 194 centimetra ipak ostala nedostižna, no i to je bilo dovoljno za drugo mjesto i poziciju tik do novopečene svjetske prvakinje iz Kine, Mariye Kuchine.

Najatraktivniji dio natjecanja tradicionalno je bila muška utrka na 100 metara, a pobjedu je s rezultatom 9.96 odnio jamajčanski sprinter Asafa Powell. Hrabro je Powell najavljivao i rušenje Boltova rekorda iz 2011. godine (9.85), no za to će najzad morati pričekati koju drugu prigodu. Drugo mjesto pripalo je Mikeu Rodgersu, dok je treći bio Ramil Guliyev.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.