Europske sveučilišne igre Zagreb Rijeka 2016.

Hrvatsku početkom srpnja očekuje lijepa sportska priča

Hrvatsku početkom srpnja očekuje lijepa sportska priča

Još 66 dana je preostalo do najvećeg multisportskog događaja `svojevrsnih akademskih olimpijskih igara´.

Nakon zasjedanja Izvršnog odbora Europske sveučilišne sportske asocijacije održanog u Ljubljani, odlučeno je da će Zagreb biti centar europske Univerzijade. Tog je dana hrvatska kandidatura pobijedila onu portugalskog grada Coimbrea  i “osigurala“ si lijepu sportsku priču, ali i ponavljanje povijesti.

Ponavljanje povijesti u stilu davne 1987.godine kada je Zagreb bio domaćin studentskih sportskih igara Univerzijada ’87.
8.srpnja 1987. u Zagrebu je tada preko 50 000 gledatelja dočekalo grandiozno otvorenje na Dinamovu stadionu. Sportske igre koje su  se zatim provele uključivale su preko 12.500 sudionika. Osnovna poruka koja se trebala prenijeti sportskim natjecanjem bila je demonstracija čovjekove tjelesne sposobnosti i razuzdanosti duha u svrhu slavljenja života.

Sada, “modernija“ Univerzijada koja se u Zagrebu i Rijeci sprema od 12.srpnja, uključivat će oko 5000 studenata iz 45 europskih zemalja i 250 različitih sveučilišta koji će se natjecati u 21 različit sport.

Univerzijade su sportska natjecanja koja organizira Međunarodni studenstki sportski savez (FISU), a održavaju se svake dvije godine. Prva ljetna univerzijada održana je davne 1959. godine u Torinu. Zagreb se tako stavio na popis gradova koji nastavljaju tradiciju velikog sportskog okupljanja.

Ponajprije gledana kao kulturna manifestacija, nekadašnja “Univerzijada“, sada službenog naziva “Europske sveučilišne igre Zagreb Rijeka 2016“, događaj je koji će biti masovno medijski popraćen, a time ujedno Zagrebu donijeti dugoročnu korist, kako u svrhu samopromocije, tako i u cilju napretka sportskih događaja  i sporta uopće.

Foto: EUG Zagreb – Rijeka 2016 Facebook / Ambasadori: Mario Možnik, Sandra Paović, Danijel Lazov

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.