IAAF Semenyu smatra kao biološkog muškarca i traži zabranu nastupa

IAAF Semenyu smatra kao biološkog muškarca i traži zabranu nastupa

Semenya je postala svjetska prvakinja 2009. godine.

Ako se Caster Semenya želi nastaviti natjecati, morat će uzimati terapije za suzbijanje testosterona. Međunarodni atletski savez ju biološki klasificira kao muškarca.

“IAAF ni jednu sportašicu s poremećajem spolne diferencijacije ne klasificira kao muškarca. U protivnom, prihvaćamo njihov spol i dopuštamo im da se natječu u ženskoj konkurenciji” – poručio je IAAF u službenom priopćenu.

“Međutim, ako sportašica s poremećajem spolne diferencijacije ima testise i mušku razinu testosterona, kosti i mišići im se povećaju i ojačaju, poveća im se hemoglobin kao u muškaraca koji prođu pubertet, to je ono što muškarcima u natjecanju daje prednost nad ženama. Kako bi osigurali pošteno natjecanje u ženskoj kategoriji, sportašice s poremećajem spolne diferencijacije trebaju smanjiti broj testosterona na razinu koju imaju žene kako bi se mogle natjecati na međunarodnoj razini” – piše IAAF.

Casper Semenya nije usamljena u ovom problemu. Upitna je i razina testosterona srebrenih i zlatnih olimpijki iz Ria, Francine Niyonsaba i Margaret Wambui. Jonathan Taylor, jedan od odvjetnika Međunarodnog atletskog saveza smatra da natjecanje ne bi imalo smisla bez smanjenja razine muških hormona kod natjecateljica. Zbog toga će Sportskom arbitražnom sudu iznijeti svoju klasifikaciju Semenye kao muškarca.

“Da Sportski arbitražni sud odluči da je pravno očitovanje o spolu dostatno za natjecanje u ženskoj kategoriji, sportašice sa poremećajem spolne diferencijacije i transrodne sportašice bi dominirale. Sportašice s normalnim brojem testosterona za žene ne bi imale šanse pobijediti” – rekao je Timesu Taylor.

Slučaj Caster Semenye čitavo desetljeće diže buru u atletskom i sportskom svijetu. Nakon što je s 19 godina osvojila zlato u utrci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Berlinu 2009. godine, krenula je njezina borba u dokazivanju da je žena.

Jedni su smatrali da je hermafrodit, drugi da je muškarac pa je morala proći različita testiranja, a jedno vrijeme se uopće nije natjecala. Svi problemi su krenuli zbog njezinog muškobanjasta izgleda, dubokog glasa i naglog napretka u rezultatima.

“Ne razumijem kada ljudi kažu da imam prednost. Ja sam isto žena. Pa kad piškim, piškim kao žena. Ne razumijem kada kažu da sam muško i da imam dubok glas. Ja sam žena i to uopće nije upitno” – rekla je jednom prilikom Semenya.

www.24sata.hr

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.