Inventura tjedna: U znaku kvalifikacija za Olimpijske igre

Inventura tjedna: U znaku kvalifikacija za Olimpijske igre

Piše: D.Š.

Piše: D.Š.

Uspjeh gimnastičara koji su protekli tjedan u Brazilu osigurali nastup u Rio de Janeiru na OI-a je uistinu velik. Čakovčanin Filip Ude nekako je bio siguran da će upasti u to probrano društvo. On je svojim dosadašnjim nastupima i rezultatima to i zaslužio. Krvavo je radio i naposljjetku uspio. Doduše, nije uspio osvojiti 86 bodova ukupno u višeboju, tek mrvicu manje, no sasvim dostatno za ukupno 15. mjesto na ovom `Test eventningu´ u Riju, posljednjem izlučnom natjecanju gimnastičara. Udeu nedostaje samo zlato sa velikih natjecanja. Njegov nastup u kolovozu ove godine na najajčoj mu spravi, konju s hvataljkama, pozorno ćemo pratiti i navijati da uspije. Samopouzdanja i kvalitete ima.

Ana Đerek, mlada 17-godišnja Splićanka osigurala je  s ocjenom malo manjom od 51 svoj prvi nastup na Olimpijadi 54. mjestom u višeboju. Odradila je školski ono što je trebalo, najbolja na svoje dvije sprave, preskoku i parteru i zaradila vizu. Borba je bila teška, ali je zato je izboren plasman tim slađi.

Stolnotenisači nisu bili te sreće. Najbliži tome da se plasira u Brazil jest najbolji hrvatski igrač Andrej Gaćina. To mu jamči trenutni ranking na ljestvici ITTF-a (19. mjesto). I na kvalifikacijama u Halmstadu najdalje je stigao od hrvatskih majstora ping-pong loptice, do četvrtfinala. Tan Ruiwu je slijedeći koji bi mogao osigurati nastup, nedostaje mu  vrlo malo bodova i pomak na svjetskoj rang listi. Zoran Primorac, koji jedini ima medalju s OI-a od hrvatskih stolnotenisača, vrlo je daleko od mogućeg nastupa na svojim osmim Igrama. Za to će trebati čudo. Od djevojaka tek stanoviti  izgledi popularne Tine – Tian Yuan da se nekim boljim rezultatima na predstojećim turnirima pomakne na svjetskoj ljestvici.

Hrvatski reprezentativci u hrvanju grčko-rimskim stilom neslavno su prošli na europskim kvalifikacijama u Zrenjaninu. Zasad još nitko nije uspio osigurati plasman. U Vojvodini blizu je bio Dominik Etlinger u kategoriji do 66kg, ali je  zapeo u polufinalu izgubivši od konačnog pobjednika u toj kategoriji Mađara Tamasa Lorincza. Božo Starčević je kroz repesaž stigao do borbe za broncu do 75kg koju je i osvojio svladavši Moldavca Besleagu. Već slijedećeg vikenda druga je od tri prilike za vađenje viza. Svjetske kvalifikacije u mongolskom Ulan Batoru tamo će nastupiti  i Neven Žugaj koji je preskočio Zrenjanin.

Hrvatska boksačka reprezentacija nastupala je u turskom Samsunu na europskim kvalifikacijama. Rovinjanin Ante Babić u teškoj kategoriji dospio je na korak do plasmana u Brazil. Međutim u četvrtfinalu namjerio se na tvrdog protivnika Francuza Paula Omba Biongola koji ga je svladao tehničkim nokautom u prvoj rundi. Babić je bio jako ljut na suca koji mu je drugi nokaut dosudio nakon što se poskliznuo u ringu. Mi bismo dodali i neopreznost hrvatskog borca koji se morao bolje snaći nakon prvog dosuđenog nokauta. Anamarija Maršić pokleknula je također u četvrtfinalu tako da za sve hrvatske boksačke uzdanice slijedi nova prilika na svjetskim kvalifikacijama.

Na Svjetskom streljačkom kupu u Riju hrvatski strijelci u trapu zabilježili su solidne rezultate. Olimpijski pobjednik Giovanni Cernogoraz osvojio je 7., a Josip Glasnović 12. mjesto. Nije bilo dovoljno koncentracije i preciznosti za bolji rezultat. Oba strijelca imaju još dosta prostora za napredak.

Na Svjetskom veslačkom kupu u Vareseu sjajni nastupi hrvatskih predstavnika. Dva zlata, braće Sinković u dvojcu na pariće i samca Damira Martina te srebro Luke Radonića u lakom samcu, uvertira su i veslačkim kvalifikacijama za olimpijske igre.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.