Izabrani su najbolji sportaši!

Izabrani su najbolji sportaši!

Ristoski i Budetić ponijeli titulu najboljih

Svečanost proglašenja je održana u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma uz nazočnost niza uglednika iz javnog i društvenog života Hrvatske.

Osvajačica zlatne medalje u troskoku i srebrne u skoku u dalj na Svjetskom prvenstvu u Dohi Mikela Ristoski te osvajač zlatne medalje u bacanju koplja na istom natjecanju Branimir Budetić proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom za 2015. u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO).

Ristoski je u Dohi pobijedila u troskoku s novim svjetskim rekordom 11,67, dok je skoku u dalj bila druga s rezultatom 5,63 metara. Sjajnu godinu atletičarka AKOI Medulin je potvrdila i pobjedama u troskoku i na 100 metara na INAS igrama u Ekvadoru. Zanimljivo, Ristoski je u Ekvadoru pobijedila s rezultatom 11,81 m što je najduži skok svih vremena. Nažalost, svjetski rekord nije priznat jer na Igrama nije bilo uređaja za mjerenje vjetra. Ipak, u Dohi je stigla do novog zlata i svjetskog rekorda.

“Mogu biti zadovoljna godinom koja je iza mene. Bilo bi sjajno kada bi to ponovila i ove godine na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru”, kazala je 25-godišnja pulska atletičarka koja je 2012. na POI u Londonu osvojila broncu u skoku u dalj.

Sjajnu godinu imao je i Branimir Budetić, koji je u svibnju na IBSA igrama za slijepe i slabovidne sportaše u Seoulu postavio europski rekord u bacanju koplja (60,54),  a potom u listopadu na svjetskom prvenstvu u Dohi osvojio zlato s novim svjetskim rekordom (65,72). Budetić je na POI-ju u Pekingu 2008. senzacionalno osvojio srebrnu medalju sa svega 18 godina. Četri godine kasnije na POI u Londonu je bio treći, a ove godine će u Rio de Janeiru imati priliku postati prvi hrvatski sportaš koji je osvojio medalje na trima olimpijskim ili paraolimpijskim medaljama uzastopce.

“Nadam se kako ću u Brazilu upotpuniti kolekciju medalja. Do sada sam osvojio broncu i srebro, te bi bilo lijepo kada bi osvojio i zlato. Međutim, znam da mi u Riju neće biti lako”, kazao je član zagrebačkog Agrama.

Za najbolju ekipu izabrane su stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić, koje su na Europskom prvenstvu u danskom Vejleu osvojile zlato.

Najuspješniji stručni djelatnik u 2015. je Ante Pavković, trener Branimira Budetića.

Priznanje za mlade i nadarene sportaše dobili su plivači Mihovil Ninčević i Antonija Radoš, stolnotenisač Nino Baša, atletičar Matija Sloup te judašica Lucija Brešković.

Za najboljeg sportaša u neparaolimpijskim sportovima proglašen je Stjepan Đunđek, novi svjetski rekorder i osvajač zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne sportaše u slovačkoj Rakovici.

Najbolja sportašica u neparaolimpijskim sportovima je kuglačica Petra Deša koja je na SP-u za slijepe i slabovidne osvojila zlato uz svjetski rekord.

Priznanje za dugogodišnji uspješni rad u sportu osoba s invaliditetom dodijeljen je Tomi Gnječu (Sportski savez osoba s invaliditetom Đurđevac), Ivan Špehar (Športska udruga slijepih Osijek) te Željka Kapaš Zembić (Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom).

“Vi ste svladali prepreke o kojima drugi sportaši niti ne razmišljaju”, kazao je predsjednik Sabora Reiner, dodavši kako rezultati sportaša sa invaliditetom izazivaju poštovanje, radost i divljenje.

Premijer Orešković je naglasio kako paraolimpijci dokazuju da trud, upornost i vjera mogu pomaknuti sve granice.

“Za vas ne postoji riječ – ne mogu. Nikakvi razlozi i prepreke ne mogu vas spriječiti da dođete do cilja. Potvrdili ste vrijednost i snagu hrvatskog sporta osoba s invaliditetom”, naglasio je premijer Orešković.

Sportaši s invaliditetom u protekloj su godini nastupili na 66 međunarodnih natjecanja na kojima su ukupno osvojili 220 medalja od toga 88 zlatnih, 69 srebrnih i 63 brončanih. Na svjetskim i europskim prvenstvima osvojene su 34 medalje od toga 17 zlatnih, osam srebrnih i devet brončanih.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.