Je li došlo vrijeme da se ubrza svršetak NBA utakmica?

Je li došlo vrijeme da se ubrza svršetak NBA utakmica?

Gledanje kraja NBA utakmica često je pravo mučenje.

NBA – drugi najpopularniji američki sport nema problem s padom publike ili padom zarade već ima problem sporog završetka utakmice. Video pregledi spornih situacija u košarci za razliku od nekih drugih sportova su brzi i efikasni. Suci pogledaju je li igrač šutirao prije isteka vremena i to je uglavnom sve, ali video tehnologija nije ubrzala svršetak dugačkih zadnjih faza NBA utakmica.

Zadnju minutu utakmica često je bolno i teško za gledati. Visoko kvalitetne vještine i atleticizam krase početke utakmica, ali zato su svršeci kotrljajuća bijeda timeouta, namjernih prekršaja i slobodnih bacanja. Pravilo NBA-a o flagrantnim prekršajima zbunjujuće je jer podrazumijeva svaki nepotrebni i pretjerani kontakt počinjen protiv suparničkog igrača flagrantnim. No zato u svakoj utakmici gdje jedan tim zaostaje nekoliko koševa prije kraja može se vidjeti pregršt nepotrebnih i pretjeranih kontakata koji očito flagrantno nastoje zaustaviti vrijeme i dovesti protivnike ka slobodnim bacanjima. Ali zato se ne smatraju flagrantnima.

Timeouti zadržavaju i prekidaju igru još više. NBA momčadi u jednoj utakmici imaju pravo na šest timeouta od minute i na jedan timeout od 20 sekundi, ali su samo tri dostupna za četvrtu četvrtinu. Međutim, to znači da ukupno dvije ekipe mogu koristiti šest timeouta u zadnjoj četvrtini i često ih sve koriste. Četvrta četvrtina zato je rastrgana timeoutima i slobodnim bacanjima pa se kraj itekako oduži. Bilo bi dobro da vodstvo NBA lige razmisli o promjenama koje bi spriječile da se zadnje minute oduže na pola sata realnog vremena. No dok je ovaj sustav profitabilan teško će doći do promjene.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.