Juniorski SP u atletici: Sara Kolak brončana u bacanju koplja

Juniorski SP u atletici: Sara Kolak brončana u bacanju koplja

Kolak je do trećeg mjesta stigla u finalu s hicem iz druge serije od 55,74 metara

Sara Kolak osvojila je brončanu medalju u bacanju koplja na Svjetskom juniorskom atletskom prvenstvu što se održava u Eugenu. Kolak je do trećeg mjesta stigla u finalu s hicem iz druge serije od 55,74 metara. Zlato je osvojila Ruskinja Ekaterina Starygina sa 56,85 metara, a srebro Šveđanka Sofi Flink sa 56,70 metara.

U finalu je nastupio i Martin Marković u bacanju kugle od 6 kilograma koji se u jutarnjim kvalifikacijama kao sedmi plasirao u finale s hicem od 19,14 metara. U popodnevnom finalu bacao je još bolje i osvojio šesto mjesto s osobnim rekordom od 19,57 metara. Svjetski junirski prvak postao je Poljak Konrad Bukowiecki s najboljim rezultatom sezone u svijetu 22,06 metara. U kvalifikacijama bacanja kugle nastupio je i Demir Kolarević i s hicem od 17,35 metara osvojio 20. mjesto.

Uspješan je u kvalifikacijama bacanja kladiva od 6 kilograma  bio i Matija Gregurić koji se kao sedmi plasirao u finale s hicem od 74,28 metara. Kvalifikacije na 400 metara prepone prošla je i Alena Hrušoci plasiravši se u polufinale kao 23. sa 1:00,66 minute. Paola Borović se nije uspjela plasirati u finale troskoka osvojivši 16. mjesto u kvalifikacijama, ali je izjednačila svoj državni rekord i treći put ove godine doskočila do 13,02 metara. Najslabiji nastup trećeg dana imala je Kristina Božić u kvalifikacijama na 3000 metara zapreke istrčavši svoj najslabiji rezultat ove sezone 11:03,73 minuta osvojivši 36. mjesto.

Martin Marković/Getty Images

Martin Marković/Getty Images

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.