Kako se Poljska našla u prvoj jakosnoj skupini za SP u Rusiji?

Kako se Poljska našla u prvoj jakosnoj skupini za SP u Rusiji?

Mnoge nogometne fanove zaintrigirala je činjenica da se Poljska nalazi u prvoj jakosnoj skupini ždrijeba za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Mnoge nogometne fanove zaintrigirala je činjenica da se Poljska nalazi u prvoj jakosnoj skupini ždrijeba za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine. Još nevjerojatnije zvuči činjenica da u prvoj jakosnoj skupini nije bilo mjesta za reprezentacije poput Španjolske, koja je 2010. osvojila Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, Engleske, Kolumbije, Urugvaja i Švicarske. Kako je došlo do toga?

Riječ je o maloj prevari, odnosno triku s prijateljskim utakmicama. Naime, nakon što su na Europskom prvenstvu u Portugalu 2016. godine igrali četvrtfinale, Poljaci su odigrali samo jednu prijateljsku utakmicu; remizirali su sa Slovenijom 1:1.

Poljaci su shvatili da bi u prijateljskim utakmicama, koje se također računaju za FIFA-inu ljestvicu, mogli samo izgubiti osvojene bodove. I dok su velikani poput Španjolske i Engleske igrali međusobno, zarađivali milijune i gubili u prijateljskim utakmicama bodove i status nositelja, Poljaci su se odmarali i čuvali svoje bodove.

Za FIFA-in renking računaju se bodovi osvojeni u posljednje četiri godine i to tako da se bodovi zbrajaju s brojem odigranih utakmica, a u godini se mora odigrati najmanje pet utakmica. Svi bodovi iz posljednje godine se računaju, iz druge godine se računa 50 posto osvojenih bodova, treće 30 posto, a četvrte samo 20 posto.

Iz poljskog tabora su odlučili da u 2017. ne igraju prijateljske utakmice, sve dok se u listopadu nije zaključila ljestvica prema kojoj se određuju nositelji Svjetskog prvenstva. U ovom mjesecu su odigrali 0:0 s Urugvajem i izgubili 1:0 od Meksika, ali to ih nije previše zaboljelo jer su svojom strategijom još ranije upali kao šesti u prvu jakosnu skupinu i izborili lakše suparnike u Rusiji.

Također, pomoglo im je i što su dobili ne toliko snažnu kvalifikacijsku skupinu u kojoj su bili Danska, Crna Gora, Rumunjska, Armenija i Kazahstan, a u kojoj su upisali čak osam pobjeda.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.