Kapetan srebrnih košarkaša primio ponudu iz Italije: “Došao sam razgovarati o reprezentaciji”

Kapetan srebrnih košarkaša primio ponudu iz Italije: “Došao sam razgovarati o reprezentaciji”

Marko Arapović primio je unosnu ponudu talijanskog Milana...

Ponajbolji igrač generacije hrvatskih košarkaša do 19 godina starosti Marko Arapović u HRT-ovoj emisji Hrvatska uživo govorio je o fenomenalnom uspjehu mladih talenata u Grčkoj, ali i svom vlastitom košarkaškom putu.

Igrač Cedevite i kapetan srebrnih košarkaša otkrio je kako je, poslije prvenstva u Grčkoj, na adresu zaprimio zanimljivu ponudu, ali i napomenuo: “To je jedna od stvari koje će se događati poslije ovako sjajnog natjecanja i drago mi je što su ljudi koji su gledali naše utakmice zadovoljni mojim igrama. No, došao sam ovdje pričati prvenstveno o reprezentaciji”, kazao je Arapović o pozivu Armani Milana.

Ozljede i otkazi, kao i afera ‘Bendergate’ poprilično su utjecali na izvedbu naših mladih košarkaša. Ono što te ne ubije – ojača te. “Zbilo se dosta toga što nismo očekivali i na što ne možemo utjecati, ali nas deset koji smo ostali dogovorili smo se da smo jednostavno najbolji koji prezentiraju svoju zemlju. Nastojali smo se pokazati u što boljem svjetlu, učiniti naciju ponosnima – što je i bio cilj – i vjerujem da smo u tome uspjeli“, zbori kapetan.

Još se jednom Arapović morao osvrnuti na ‘spornu’ izjavu ministra znanosti obrazovanja i sporta Vedrana Mornara, koji je na dočeku na Plesu kazao kako se “košarkaška prvenstva igraju za srebro”, aludirajući na ‘nepobjedivost’ selekcije Sjedinjenih Američkih Država.

“Naravno da se Amerikanci mogu pobijediti, to smo uostalom i dokazali. Već sam rekao kako nikad neću igrati za drugo mjesto, uvijek idemo po zlato. Zato se i bavimo sportom”, jasan je mladi košarkaš, a na njegove se riječi nadovezao – iz splitskoga studija – i “trener koji sve pretvara u zlato” – u redu, ovoga puta srebro, ali ono zlatnoga sjaja – Ante Nazor. “Naravno da igramo za zlato, sportaši smo. Radi se o pobjedničkom mentalitetu i upravo način razmišljanja kakav je Marko prezentirao odvaja vrhunske igrače od onih prosječnih.”

“Igra za nacionalni tim nosi imperativ i dimenziju više. Kad igraš za klub radi se o tome da možeš i hoćeš, a za reprezentaciju da si to dužan. Ako nisi domoljub, a to je ljudska dimenzija, ti to ne možeš. Ljudske dimenzije koje su išle u prilog našem košarkaškom znanju i talentu, i zbog kojih je i polučen ovaj uspjeh jesu igrati iznad svojih mogućnosti, pronaći svakodnevnu motivaciju, zatomiti svoj ego i igrati za suigrača”, nastavio je izbornik.

Mnogi ‘komentatori’ i ‘stručnjaci’ poslije definitivnog saznanja da Dragan Bender neće moći nastupiti sa svojim vršnjacima isticali su kako je već tada propala odlična šansa za dobar rezultat. “To nam je isto tako bila dodatna motivacija, jer kad ti netko kaže takvo što, napravit ćeš sve što je u tvojoj moći da mu dokažeš suprotno. Što god zacrtaš, napravi to koliko god dobro možeš i to je to…jednostavno”, poručio je Arapović.

Mnogo se posljednjih dana pričalo o činjenici da upravo ova generacija ima potencijal vratiti hrvatsku košarku na svjetsku kartu. “Nadam se da imamo. Na nama je da sada što manje pričamo, a što više radimo. Dat ćemo sve od sebe da vratimo hrvatsku košarku tamo gdje joj je i mjesto”, zaključio je.

Ante Nazor morao je ‘otkriti’ i recept po kojemu je ‘kuhao’ uspjeh u Grčkoj. “Nema tu previše tajni. Uvijek se u ovakvim situacijama sjetim rečenice svoga profesora Milanovića, kod kojega sam polagao teoriju treninga – tamo gdje prestaje najteži fizički rad, počinje vrhunski sport. Svaki dan na treningu raditi kao da je natjecanje, svaku utakmicu igrati kao da je posljednja… To je recept i vrhunski sport i samo ćemo se na taj način vratiti gdje nam je objektivno mjesto na svjetskoj košarkaškoj karti.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.