Komentar Daniela Vukušića

Kapetanov Euro pun radosti i tragedije, trijumfa i – nepotrebnog poraza

Kapetanov Euro pun radosti i tragedije, trijumfa i – nepotrebnog poraza

Pogrešne i prekasne odluke, promašene prigode... Da, jesmo - opet smo i sami sebe izbacili s velikog natjecanja

Suze Darija Srne prije utakmice, suze Darija Srne i svih Vatrenih nakon utakmice. Kapetanov Euro bio je pun i radosti i tragedije, i trijumfa i poraza…

Ali poraz koji nas je izbacio s turnira, ako je bio neizbježan, trebao je doći kasnije. Portugal nas nije napao kroz vele-kvalitetu Cristiana Ronalda i s potporom ‘pomoćnog osoblja’. Portugal se začahurio u samonametnutu defanzivu koju nismo znali slomiti. A prigode koje smo slagali kada je Mandžukić zamijenjen Kalinićem te kada je ušao Pjaca govore da smo imali s kime zabiti Portugalu, ali – ti su ljudi daleko najveći dio utakmice proveli na klupi.

Izbornikove (pre)kasne reakcije

Vidljiv je bio Mandžukićev umor i indisponiranost baš kao što je bila vidljiva znatno bolja Kalinićeva forma. Vidjelo se da je Pjaca sa svojom 21 godinom igrač koji i zna i može. Vidjelo se da je Strinić kao lijevi branič Vatrenih u situaciji koja ga zna ‘nadmašiti’. Vidjelo se, po tko zna koji put, i da Čačić kasni s reakcijama. Jer ono što mi kao potvrdu vidimo na utakmici, izbornik mora znati prepoznati na treninzima i u vođenju momčadi ne samo kada dođe utakmica. Za to je plaćen. To je – njegov posao. Kako u 90 ili 120 minuta samog susreta, tako i kroz svo ostalo vrijeme. Nisu iskustvo 62 godine. U tom bi slučaju najbolji bili treneri koji bi potegli preko devedesete godine života.

Istina, Hrvatska je navećim dijelom turnira igrala dobar, čak odličan nogomet. No Hrvatska je ispala. I ne treba tražiti krivce da bi ih se ‘razapinjalo’ nego da bi se prepoznali i ne ponovili kiksevi. Ime posla govori da je ključ priče u biranju. Svi osim Čačića mogu si dozvoliti biti generalima poslije bitke. On taj luksuz, kao niti jedan izbornik, nema.

Nije birao dobro

I… Što mislimo nakon ‘bitke’? Da li je birao dobro? Nije. Ulazak Kramarića u 120. minuti (?) ima čak i lagana obilježja groteske. A ulasci Kalinića tek u 88. te Pjace u teško shvatljivoj 110. minuti su – neupitno krivi izbori. Kao situacija ‘Strinić igra, Vrsaljko sjedi i gleda’. Utakmica, 2×45 pa 2×15, sam nogomet demantirao je dio Čačićevog izbora.
Ne zanima nas kako je postao izbornik, ne otvaramo procese nego komentiramo utakmicu u kojoj smo trebali pobijediti, a nismo. Da je Cristiano imao jednu od večeri svoje mega-majstorske inspiracije nitko ne bi pričao o krivim potezima bilo koga u našoj reprezentaciji jer protiv inspiriranog CR7 obrane nema. No Cristiana je taktika njegova izbornika stavila u poziciju da prije svega vreba na kontru. Na žalost, odluka našeg izbornika nas je stavila u poziciju da mu tu kontru – mi sami poklonimo. Da Strinić izgubi loptu od Ronalda pa da taj isti Ronaldo u kontri uputi udarac na naša vrata. Udarac iz kojeg je pao jedini gol na utakmici. Gol koji je Modrića, Rakitića, Ćorluku, Srnu, Pjacu… Izbacio s Eura već u osmini-finala.

CR7 LM10

Portugalci su nas uvukli u svoj kavez u koji je povremeno provirivao tek Perišić. Vida je promašio tri dobre prigode. No nije stvar, kako će izbornik reći, u promašajima. Posebno ne Vidinim, stoperskim. Stvar je u tome da smo i na taj portugalski zid išli sa jedva oporavljenima i(i) indisponiranima dok su bolji predugo ili cijelu utakmicu sjedili na klupi.

Jesmo, opet smo i sami sebe pobijedili

Kapetan Srna rekao je da se oprašta od reprezentacije nakon ovog Europskog prvenstva. Morali smo mu pomoći da se oprosti – kasnije. Zaslužio je to. I jučer je to zaslužio!
Sada nas čekaju kvalifikacije za Mundial na koji će, plasiramo li se, ići primjerice 32-godišnji Modrić i Ćorluka. Sa teretom ovog Eura. Na kojem su dalje od nas (zasad) otišli Velšani, Poljaci i Portugalci. A od svih njih imamo bolje igrače.
U najvećim dijelom dosadnoj utakmici, Portugalci su nas pokušavali ‘anestezirati’. Na žalost, mi smo im sami ‘ponudili venu’. A i brojne izjave iz svlačionice Vatrenih koje se svode pod izraženi zajednički nazivnik “Bolja momčad ide kući” također samo svjedoče o neveseloj činjenici.

Noć je nakon poraza. Možda oko dva iz ponoći treba izbjegavati donošenje zaključaka, ali – da… Jesmo. Opet smo i sami sebe izbacili s velikog natjecanja.

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.