Kolumna “I Ti to možeš!” – Znanost u prilog sportašima- žive 7 godina dulje!

Kolumna “I Ti to možeš!” – Znanost u prilog sportašima- žive 7 godina dulje!

Baviti  se određenim sportom i živjeti 7 godina duže? Nalazimo li u ovom savjetu “recept“ za sretniji i dulji život?

Povodeći se rezultatima istraživanja znanstvenika Nacionalnog instituta za sport, ekspertizu i sportska postignuća (INSEP) u kojemu je obuhvaćeno 2814 francuskih sportaša, dokazano je kako je  životna dob sportaša sedam godina dulja nego kod ostalih.

Istraživanje je vodila znanstvenica Juliana Antero-Jacquemin, a vodilo se kod francuskog stanovništva koji su sudjelovali na Olimpijskim igrama od 1912.do 2012. Rezultati koji su objavljeni u časopisu American Journal od Sports Medicine pomalo su fascinirajući. Za dvije od spomenutih sedam godina znanstvenica navodi kako su ih sportaši “zaradili“ zahvaljujući manjem riziku od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti poput infarkta ili moždanog udara. Dodatne dvije godine u plusu su zahvaljujući manjoj opasnosti obolijevanja od raka, a preostale tri od ostalih čimbenika koji, iako maleni i naizgled bezazleni,  “kvare“ život  (nesreće, ozljede,…).

Do sada se znanost uvijek oslanjala na sport i njegove dobre strane. Bavljenje sportom, bilo rekreativno bilo vrhunsko, uvelike doprinosi poboljšanju slike života. Međutim, znanstvenici su još uvijek podijeljeni kada se radi o intenzitetu fizičkih aktivnosti kojima se utječe na poboljšanje kvalitete življenja i na produljenje životnoga vijeka pojedinca. Intenzitet primjerice vrhunskih sportaša uvelike se razlikuje od rekreativnog bavljenja sportom. Također, životni stil onih koji se bave vrhunskim sportom uvelike je drukčiji od “svakodnevnog rekreativnog trčanja“- izuzetno samo red, rad i disciplina.

Cjelokupna slika čovjeka koji se odlučio baviti sportom, bilo rekreativno bilo profesionalno, uvelike će se izmijeniti. Odabir sporta “osigurat“ će pojedinu prethodno navedenu skupinu godina. Tako će biciklizam i trčanje doprinijeti u smanjenju opasnosti od razvoja kardiovaskularnih bolesti, dok će sportovi koji uključuju više fizičke aktivnosti donijeti i veću dobrobit organizmu.

Posljedice ne bavljenja sportom su velike, međutim  prednosti su još veće. Recept za dugovječniji život sada je pronađen – bavljenje sportom. Ako smo oduvijek željeli biti prvaci u nečemu, sada je to moguće- prvaci u savršeno zdravom životu. Jer, tko ne bi htio živjeti dulje i osjećati se bolje ne toliko zahtjevnom akcijom koju od nas traži određena sportska aktivnost.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.