Košarkaši upisali minimalni poraz pred varaždinskom publikom, briljirao Mustapić

Košarkaši upisali minimalni poraz pred varaždinskom publikom, briljirao Mustapić

Pred brojnom varaždinskom publikom hrvatska je košarkaška vrsta odigrala prijateljski susret sa reprezentacijom Slovenije kako bi se “zagrijala” pred nastavak kvalifikacija. Anzulovićevi momci, predvođeni NBA snagama, Bogdanovićem, Zubcem, Šarićem i debitantom Žižićem pokazali su dobru igru, ali i nedostatke protiv aktualnih europskih prvaka, koji su doduše nastupali bez svojih zvijezda – kapetana Zorana Dragića i “slovenskog princa”, Luke Dončića.

Zubac, Bogdanović, Perić, Stipčević i Šarić izašli su na parket kao prva petorica.

Prva je dionica započela je grubo, pa smo uvodnih tri minute gledali čvrste duele i pogreške s jedne i druge strane zbog kojih lopta nije prolazila kroz obruč. Prve poene za Hrvatsku donijela je trica Darija Šarića za vodstvo 3.2. Nakon toga opet nesigurnost u našim redovima koja je rezultirala pozivom izbornika Anzulovića na minutu predaha. Ona je imala svojeg učinka jer nas Žižić vraća na pola koša zaostatka (5-6) s linije slobodnih bacanja. U nastavku se vraćamo iz minusa košem Bogdanovića za 9-9, no Slovenci opet preuzimaju inicijativu, te semafor pokazuje 16-18 pri isteku prvog dijela.

Drugih dvadeset minuta susjedi povećavaju svoje vodstvo za 18-25.  Sjajnom blokadom Zubca te kasnije tricom Šarića, koji je još zaradio dodatno bacanje, približavamo se i dolazimo na 24-25. Neiskorištene napade kažnjava protivnik kojemu ulaze dvije trice za redom nakon čega semafor pokazuje 24-31.  Šarić nas dvama vezanim koševima dovodi do podnošljivijih 28-32. Slovenci su kako je vrijeme odmicalo, držali svoju prednost, koja je minutu prije kraja iznosila 5 koševa 32-42), ponajprije zahvaljući iznimno tricama raspoloženima Čebašekom i Lapornikom. U svlačionice se otišlo rezultatom 37-45 za susjede.

Koš Perića za 39-45 donosi nam nadu u bolji učinak odabrane vrste. Međutim, kako je vrijeme prolazilo Slovenci su bili i dalje u plusu. Tek nakon četiri minute igre izbornik Anzulović odlučuje se za dodatnih 60 sekundi razgovora sa igračima. Mustapić i Perić smanjuju zaostatak, no ne zadugo, jer europski prvaci opet diktiraju tempo sa 5 koševa viška. Zakucavanjem Bogdanovića i Zubca Hrvatska se budi, kao i varaždinska publika, smanjuje na dva koša razlike, 55-59. Četvrtina je završila rezultatom 61-68, tricom Mustapića.

Početak zadnje četvrtine obilježile su dvije trice Slovenije koja se opet odvaja za 61-77. Bilinovac uzvraća istim udarcem, nakon toga Ramljak i Mustapić polažu za 68-77. Nadalje slijedi nešto bolja igra koju je Hrvatska okrunila dvama koševima, Šarića i Bogdanovića koji je dovode do 72-77. Trica Mustapića dovodi nas tri minute do svršetka na samo koš zaostatka. Odmah odgovara protivnička ekipa novim predahom. Izjednačenje nam odmah donosi sjajni Jakov Mustapić na oduševljenje svih prisutnih. Opet se Slovenija prikrala te stigla na dva koša prednosti s kojima ulazi u zadnju minutu. Mustapić nas vraća u život pri 86-87 petnaest sekundi prije isteka. Zadnji napad za pobjedu nije uspio izvršiti Šarić.

Najbolji strijelac susreta bio je Jakov Mustapić sa 25 koševa, dok je kapetan Bogdanović pridodao 17.

Slijedi uzvrat u celjskome Zlatorogu, u nedjelju, 9.rujna. Nakon toga pravi ispit pred osječkom publikom, 14.lipnja,sraz sa Litvom!

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.