Kostovu i Cupaću potvrđeno mjesto na Olimpijskim igrama

Kostovu i Cupaću potvrđeno mjesto na Olimpijskim igrama

Pavle Kostov i Petar Cupić nastupit će na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru...

Nismo se htjeli radovati prerano, no još nakon što su Pavle Kostov i Petar Cupać u studenom na Svjetskom prvenstvu u Argentini zauzeli 12. mjesto, četvrto među nacijama koje su se borile za tri olimpijske norme, bilo je jasno da možemo računati kako će se broj jedriličara u hrvatskoj misiji na Olimpijskim igrama 2016. povećati za još dvojicu sportaša.

U nedjelju su u Melbourneu završile kvalifikacije za Oceaniju, na kojima se jedrilo za tek jednu kontinentalnu kvotu. S obzirom na to da su nastupili samo Australci i Novozelanđani, koji već imaju osigurane norme za Rio de Janeiro, oslobodilo se jedno mjesto za prvu sljedeću naciju na SP 2015, a to je bila upravo Hrvatska, odnosno Pavle Kostov i Petar Cupać.

“Presretni smo, znali smo da će nam mjesto biti potvrđeno, ali nekako uvijek strahuješ da se možda nešto izjalovi. No, danas poslijepodne dobili smo potvrdu i možemo se početi spremati za olimpijsku regatu! Lakše se diše, definitivno, pritisak ispunjenja norme je velik, samo 20 nacija ima pravo nastupa u 49er-u, odnosno 19, jer je jedno mjesto rezervirano za domaćina tako da smo ponosni što smo među samo 20 posada koje će u našoj disciplini jedriti u Rio de Janeiru”, komentirao je Pavle Kostov.

Pavlu Kostovu ovo će biti treći nastup na OI, a Petru Cupaću čak četvrti. 15 godina karijere olimpijca je iza 35-godišnjeg Cupaća. “Ponosan sam što ću još jednom nastupiti na OI, nadam se da će to biti moj najuspješniji nastup i da će nagrada za sve godine teškog rada i žrtve doći. Mislim da smo u Argentini pokazali da možemo puno, konkurencija je strašna, nadam se da će iduće godine doći naš trenutak. Sad se treba koncentrirati na pripreme, dobro je da smo pitanje norme riješili i sad samo – puna pozornost na pripreme. Mnogo je posla pred nama, ali radujemo se tim slatkim izazovima”, rekao je Cupać.

Kvalifikacije za Rio 2016. za nas završavaju početkom travnja na Trofeju princeze Sofije u Palma de Mallorci. Hrvatska olimpijska jedriličarska reprezentacija sada broji sedam sportaša, a može nas biti maksimalno deset. U Riju će sigurno jedriti Šime Fantela, Igor Marenić, Tina Mihelić i Tonči Stipanović. U Finnu imamo osigurano mjesto, a na proljeće će se odlučiti hoće li Hrvatsku predstavljati Ivan Kljaković Gašpić, Milan Vujasinović, Nenad Bugarin ili Josip Olujić. U Palmi će za olimpijske norme jedriti daskaši Luka Mratović i Mihovil Fantela (samo jedan se može kvalificirati), te Enia Ninčević i Marina Dujmović u ženskom skiffu 49er FX.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.