Kval. za SP: Litva zadala veliki udarac

Kval. za SP: Litva zadala veliki udarac

Porazom protiv Litve, Hrvatska došla u tešku situaciju

facebook.com/hks.cbf

Momčad Dražena Anzulovića doživjela je veliki poraz na gostovanju kod Litve u Vilinusu.  Utakmica je završila rezultatom 79:62 za domaćina. Ovim porazom Hrvatska košarkaška prezentacija je zakomplicirala sebi situaciju, te više ne ovisi sama o sebi. Nakon odigranih 10 utakmica, trenutno smo na omjeru od 4 pobjede i 6 poraza, odmah iza Mađarske koja ima jedan bod više od nas. Večeras se igra još utakmica Poljska Italija i ako Poljaci dobiju tu utakmicu, mogli bi nas dovesti u nemoguću situaciju za prolaz.

Hrvatska je počela sa startnom petorkom Junaković-Rozić-Babić-Perić-Bilan, istom onom kao u Osijeku prije tri dana. Mate Kalajžić se nije pridružio ekipi danas, zbog očitih problema s prehladom koji su se vidjeli u utakmici sa Mađarskom. Litva odmah na početku radi 6-0 seriju, dok su naši igrači u prve ti akcije redom gubili lopte. Međutim naši su uzvratili sa istom 6-0 serijom za poravnanje rezultata. Na 13:9 Bilan je smanjio sa dodatnim slobodnim bacanjem, a onda kreće serija Litavaca do kraja četvrtine. U posljednjih 5 minuta utakmice Litavci zabijaju 13 koševa, a mi samo 2. Ukupni rezultat prve četvrtine je bio 26:11 i imali smo samo četiri ubačaja iz igre te su nas Litavci nadskakali 10-4.

U drugoj četvrtini sasvim drugačija Hrvatska. Treba reći da su Litavci vrlo rano ušli u bonus, već nakon dvije minute, te su naši čvršćom igrom uspijevali dolaziti do obručja, a i ruka se malo otpustila. Igrala se peta minuta druge četvrtine i Zubčić tricom smanjuje na 31:24. Međutim kada je Martinu Junakoviću svirana 3 osobna pogreška, počeli su se nazirati problemi naše reprezentacije. Seibutis je minutu i pol do kraja četvrtine pogodio tricu za 43:33, no do kraja četvrtine naši košarkaši uspijevaju vratiti rezultat na sasvim dobrih 43:39.

Drugo poluvrijeme je odlično počelo za naše košarkaše i uspijevaju polaganjem Mire Bilana izjednačiti na 43:43. Litva nam nije dopuštala da povedemo u ovoj utakmici. Nakon što je Bilan ponovno smanjio na 50:47, do kraja četvrtine Litva zabija još 17 poena, dok mi samo 2. Lošom igrom danas u napadu jednostavno nismo mogli ništa protiv Litavaca koji čak nisu bili pretjerano raspoloženi. Četvrtina je završila 67:49.

U posljednjoj četvrtini smo vidjeli još neshvatljivih reakcija od naših igrača koji jednostavno nisu bili svoji danas i griješili u puno slučajeva, kada je već nešto bilo čak dobro odigrano. Previše poklona smo dopustili Litavcima i oni su to jednostavno iskoristili. Litva je dvije minute prije kraja čak povela 24 razlike, da bi naši na kraju uspjeli samo ublažiti poraz.

Najbolji kod Hrvatske Miro Bilan sa 12 poena ali i tri skoka, Zubčić 11 i Mustapić sa 10.  Kod Litve najbolji Seibutis sa 15 poena, dok su Echodas i Giedraiti zabili po 12, odnosno 10 koševa.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.