LEGENDE HRVATSKOG RUKOMETA

LEGENDE HRVATSKOG RUKOMETA

Legende hrvatskog rukometa: Velimir Kljajić, Iztok Puc, Božidar Jović, Patrik Čavar, Irfan Smajlagić, Mirko Bašić, Zlatko Saračević, Goran Perkovac, Valter Matošević...

Hrvatska rukometna reprezentacija može se pohvaliti izrazito bogatom poviješću i brojnim legendama koje su obilježile rukomet.  Uz brojne uspjehe iz bivše države, bronce s Europskog prvenstva iz 1994. te svjetskog srebra godinu kasnije , nekako možemo reći da zlatna priča hrvatskog rukometa započinje 1996. godine na Olimpijskim igrama u Atlanti iz koje vežemo brojna legendarna lica kojih se i danas sjećamo.

Davne 1996. godine u Atlanti hrvatski sportaši ispisali su povijest popevši se na postolje s najsjajnijim odličjima. Atlanta će ostati upisana zlatnim slovima u hrvatskoj povijesti rukometa kao i generacija koja se te godine našla na igrama.

VELIMIR KLJAJIĆ (10.02.1964.- 12.08.2010.)-  izbornik zlatne generacije koja je na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine osvojila najsjajnije odličje. Rukometni znalac poznat pod nadimkom ʺkljunʺ svojim čvrstim stavom i temperamentom održavao je autoritet. Često je znao reći: „Tko je uz mene – može ostati, tko ne može pratiti moj ritam – može odmah otići“. Svoju igračku karijeru od 1964. do 1976. godine kreirao je u RK Medveščak, a u razdoblju od 1976. pa do 1980. za Klagenfurt. Trenirao je brojne njemačke klubove te postigao uspjehe i u ženskom rukometu. Nažalost, 2010. godine zbog bolesti je izgubio najvažniju utakmicu života.

Velimir Kljajić

Velimir Kljajić

 

IZTOK PUC (14.09.1966.- 20.10.2011.)-  izrazito darovit i talentiran rukometaš s pravom je nosio titulu jednog od najboljih rukometaša s ovih prostora. U bogatoj karijeri jedini je rukometaš na svijetu koji je nastupio na trima Olimpijskim igrama igrajući pritom za tri različite reprezentacije: jugoslavensku, hrvatsku i slovensku. Osvojio je broncu s Jugoslavijom na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988. godine, zlato na Mediteranskim igrama 1993. u Languedoc-Roussillon, srebro na Svjetskom prvenstvu u Islandu 1995. te vrhunac svoje karijere osvojivši zlato u Ateni 1996. godine.  ʺŽogu” je nažalost bolest uzela u 46. godini života, te nas je hrvatska legenda napustila 2011. godine.

 

BOŽIDAR JOVIĆ (13.02.1972.) – još jedan zlatni olimpijac koji je te davne 1996. godine postao junak za prolaz u polufinale u ruskom ruletu kada je tri sekunde prije zvuka sirene postigao pogodak za pobjedu te upisao Atlantu zlatnim slovima . Igrao je na poziciji pivota. Uz zlatnu medalju na Olimpijskim  igrama 1996. osvojio je i dva srebra na Svjetskim prvenstvima (1995. i 2003., te dva zlata na Mediteranskim igrama (1997. i 2001.). Trenutna pozicija mu je menadžer u RK PPD ZAGREB.

PATRIK ČAVAR (24.03.1971.) – bivši hrvatski reprezentativac i jedan od najboljih igrača svog vremena igrao je na poziciji lijevog krila. Kao što je odličan na lijevom krilu tako je mogao igrati i na drugim pozicijama u napadu a isto tako i u obrani. Karijeru je započeo u RK Metković u čiju prvu ekipu ušao je s petnaest godina. Uz RK Metković igrao je i u RK Borac Banja Luka, RK Badel 1862 Zagreb, Barcelona, BM Granollers, RK Agram Medveščak te Saint Marcel  Vernon. U Zagrebu je igrao na visokoj razini te bio dva puta klupski prvak Europe i sedam puta prvak Hrvatske. U Barceloni je proveo četiri godine te  s njom tri puta bio osvajač Kupa Europe.  Državnu nagradu za sport “Franjo Bučar” dobio je 1996. godine, pet puta je bio najbolji igrač Hrvatske i četiri puta najbolji strijelac. Na Olimpijskim igrama u Atlanti proglašen je najboljim strijelcem s 43 pogotka i realizacijom 71,66 posto. Uz Irfana Smajlagića uvršten je u najbolju sedmorku igara. S hrvatskom reprezentacijom osvojio je zlato u Atlanti,  srebro na Svjetskom prvenstvu na Islandu, broncu na Euru 1994. u Portugalu i zlato na Mediteranskim igrama 1993. godine. Svoju sjajnu karijeru završio je s 36. godina.

Patrik Čavar

Patrik Čavar

 

IRFAN SMAJLAGIĆ (16.10.1960.)- najbolje desno krilo svijeta poznat pod nadimkom “Pipe” i udarcu “suhi list”. U reprezentaciju svijeta izabran je četiri puta. Nakon sjajne igračke karijere, nastavio je uspješno kao i trener u RK Čakovec, pomoćni trener Hrvatske, Hrvatska U-21, Egipat, RK Bosna Sarajevo, RK Zamet,ŽRK Lokomotiva Zagreb te Iran. Osvojio je tri olimpijske medalje, dva zlata i jednu broncu,  srebro i zlato na Svjetskim prvenstvima, broncu na Europskom  i zlato na Mediteranskim igrama. Kao pomoćnik Line Červara jedan je od najzaslužnijih za renesansu hrvatskog rukometa.

Irfan Smajlagić

Irfan Smajlagić

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.