LEGENDE RUKOMETNE POVIJESTI: BAŠIĆ, SARAČEVIĆ, PERKOVAC I MATOŠEVIĆ

LEGENDE RUKOMETNE POVIJESTI: BAŠIĆ, SARAČEVIĆ, PERKOVAC I MATOŠEVIĆ

Sportaši koji su ispisali zlatnu povijest hrvatskog rukometa...

Nastavljamo s legendama hrvatskog rukometa….

MIRKO BAŠIĆ (14.09.1960.) – hrvatski rukometni vratar poznat po svojoj inteligenciji i dobrom branjenju sedmeraca. Nakon svoje igračke karijere u RK Partizan (Bjelovar), RK Zagreb, RK Metaloplastika Šabac i dr. okrenuo se i trenerskoj karijeri te bio trener vratara hrvatske reprezentacije. S reprezentacijom Jugoslavije u osamdesetim godinama osvojio je jedno zlato i jednu broncu na Olimpijskim igrama, te zlato na Svjetskom prvenstvu 1986. u Švicarskoj. S Hrvatskom je osvojio zlato na Mediteranskim igrama.

Mirko Bašić

Mirko Bašić

ZLATKO SARAČEVIĆ (05.07.1961.) – ljevoruki bombarder rođen je u Banja Luci i igrao u tamošnjem Borcu, kao i mnogi drugi naši igrači te zlatne generacije. U svojoj bogatoj igračkoj karijeri zaigrao je i za RK Medveščak, 1862 Zagreb, Zamet Croatek i klubove u Francuskoj i Mađarskoj, te se okušao i kao trener. Na Olimpijskim igrama osvojio je brončanu medalju (1988.) i zlatnu (1996.), dok je na Svjetskim prvenstvima osvojio zlatnu medalju 1986. i srebrnu 1995. godine. Svojoj kolekciji medalja može pridodati i zlatnu s Mediteranskih igara. Njegov ubojiti šut nije slabio godinama, tako da je igrao i s četrdesetak godina.

Zlatko Saračević

Zlatko Saračević

GORAN PERKOVAC (16.09.1962.) – hrvatski rukometni igrač i bivši kapetan zlatne hrvatske reprezentacije u Atlanti 1996. godine. Veliki igrački autoritet i čovjek koji je znao podmetnuti leđa za najveća postignuća u reprezentaciji. Perkovac je bio stjegonoša na svečanosti zatvaranja Olimpijskih igara u Atlanti.  Nakon svoje igračke karijere i dalje je ostao uz bok rukometa te vodio ponajbolje švicarske klubove s kojima je osvajao prvenstva. Dobitnik je nagrade najboljeg trenera 2007. godine u Švicarskoj. Osvajač bronce s Jugoslavijom na Olimpijskim igrama 1988. i zlata s reprezentacijom Hrvatske 1996. godine, srebra s Svjetskog prvenstva 1995. i dva zlata s Mediteranskih igara održanih 1993. godine u Languedoc-Roussillonu i 1997. u Bariu. Kao član reprezentacije 1996. godine dobitnik je Državne nagrade za šport “Franjo Bučar”

Goran Perkovac

Goran Perkovac

 

VALTER MATOŠEVIĆ (11.06.1970.) – najtrofejniji riječki rukometaš i bivši hrvatski vratar. Sudjelovao je u dva najveća uspjeha reprezentacije Hrvatske: osvajanje zlata u Atlanti 1996. i Ateni 2004.godine. U svojoj bogatoj kolekciji nalaze se i dva srebra sa Svjetskih prvenstava i zlato iz Portugala 2003. Europska prvenstva donijela su dvije bronce, prvu iz 1994. kao igrača te 2016. iz Poljske kao trenera vratara. Mediteranske  igre ispunile su vitrinu s tri zlata. Svoju trenersku karijeru danas obavlja u RK Zamet  iz Rijeke.

Valter Matošević

Valter Matošević

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.