Mia Radotić: “Biciklizam me ispunjava”

Mia Radotić: “Biciklizam me ispunjava”

Biciklistica Mia Radotić za Hrvatskareprezentacija.hr govori o svojoj karijeri...

Razgovarali smo s biciklisticom Miom Radotić. Za početak Mia, možeš li nam se ukratko predstaviti, reći nešto o sebi?

“Dolazim iz Međimurja, ali posljednjih deset godina živim u Zagrebu. U sportu sam cijeli život, najdulje sam se zadržala u košarci iz koje sam prešla (ili vratila se) u biciklizam. Prve sezone sam kombinirala košarku zimi, biciklizam ljeti, a onda sam vidjela da me biciklizam više ispunjava i da napredujem i tako sam se 2011. odlučila samo posvetiti biciklizmu i eto me sad već drugu sezonu u profi ekipi.”

Kada si počela trenirati biciklizam? Kako si se odlučila za taj sport? Koji motiv je bio za ulazak u biciklizam?

“Biciklizam je sport moje obitelji, u koju ga je doveo moj djed Juraj kojeg je naslijedio moj tata Zvonimir, a on je tu ljubav prenio na mog starijeg brata Brunu i na kraju i mene. Na biciklu sam ‘oduvijek’, od kako sam ga naučila voziti to mi je bio sastavan dio, nigdje nisam išla pješke ni kad bi me baka poslala u dućan na 70 metara od kuće.”

Kako usklađuješ trening s obavezama koje imaš? Koliko treniraš i kako izgledaju ti treninzi?

“Broj jedan dan u mom životu je biciklizam tako da ostalo sve prilagodim biciklizmu. Treninzi su različiti tako da je malo teže opisati sad to, ali prosječno sam tri sata na biciklu tijekom sezone, a u pripremnom razdoblju četiri ili pet sati plus teretana, istezanje, vježbe disanja.”

Kada si osvojila prvu medalju? Koja ti je bila prva utrka ikada i prva profesionalna utrka?

“Prva utrka bila mi je davno, imala sam deset godina i u kategoriji trećih i četvrtih razreda, medu dečkima i curama osvojila sam drugo mjesto. Jedina cura na postolju i prva utrka nakon ‘povratka’ 2008. bilo je prvenstvo države na pisti gdje sam vozila dvije discipline i u obje uzela broncu, a prva s mojom sadašnjom profi ekipom BTC City Ljubljana bila je lani u Nizozemskoj, Rhonde van Drenthe.”

Koja ti je medalja, staza i natjecanje najdraže?

“Pa nedavno završen La Course by Le Tour de France. Toliko sam si željela tu trku i stvarno je na posebnoj razini.”

Kako ti se život promijenio nakon nesreće na Tour-u? Kada se vračaš u trening?

“Pad je bio na Route de France, etapna trka prve kategorije. U sekundi se promijenilo i već puna tri tjedna mirujem i pazim da sraste sve kako treba umjesto da sam odvozila do kraja tu trku, bila u Švedskoj na Svjetskom kupu za ekipni kronometar i cestovnu trku i u Francuskoj GP Pouly, a trenutno bi radila zadnje pripreme za Challenging Vuelta u Madridu i Svjetsko prvenstvo u Američkom Richmondu.”

I naravno koji su ciljevi za dalje?

Prvo je cilj sanirati sve lomove, nakon toga malo se zabaviti s prijateljima na mtb i onda se okrećemo pripremama za novu sezonu i, naravno, pokušati biti još bolja, skupiti bodova i plasirati se na OI u Rio.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.