Minhenska Croatia na pragu velikog uspjeha u Njemačkoj

Minhenska Croatia na pragu velikog uspjeha u Njemačkoj

Klub hrvatskih iseljenika uz mnogobrojnu djecu raznih godišta, uz futsal ima i žensku momčad

Kada čujete ili pročitate bilo kakvu kombinaciju riječi ‘sport’ i ‘Njemačka’ odmah vam kroz glavu prolaze razne asocijacije tipa uređeno, sređeno, stabilno, financijski moćno, uspješno, itd. I moramo priznati da tako doista i jeste. Njemačka je jedna od država koja ulaže “sve što može” u sport. Bilo to na profesionalnoj razini, amaterskoj ili u omladinskim pogonima pa sve do školskog odgoja u kojemu su sport i rekreacija na visokom nivou.

Glavni likovi naše priče igraju futsal u glavnom gradu Bavarske, Münchenu. Nogometni klub Croatia München osnovan je još 1970. i traje sve do danas. Prije nešto više od tri godine u klubu su se odlučili osnovati i službenu momčad za ‘mali nogomet’. A ta momčad od sinoć drži prvo mjesto bavarske lige (Bayernliga Futsal) sa utakmicom manje i nadomak je ulaska u najviši rang natjecanja u državi! U izravnom dvoboju za prvo mjesto, u punoj dvorani na sjeveru grada nedaleko svjetski poznate Allianz Arene sa 7:5 je savladan moćni TSV 1860 München. Nakon pobjede protiv istog suparnika i tjedan dana ranije u gostima (7:6) otvara se put ka velikoj senzaciji. Promocija na državnu razinu bio bi najveći uspjeh u povijesti ovoga kluba. Prva momčad u ‘velikom’ nogometu nastupa u nižerazrednoj ligi grada Münchena, a trener je nekadašnji igrač Slaven Belupa Pavo Crnac. Crnac koji je i sinoć bodrio futsal momčad iza sebe ima uspješnu karijeru u HNL-u, a za Farmaceute je nastupao i u europskim natjecanjima.

Predsjednik Jozo Ereiz i Pavo Crnac

Croatia kao klub je i važan dio hrvatske zajednice u Münchenu. Uz dvije seniorske ekipe u klubu igraju i djeca gotovo svih uzrasta od 10 do 20 godina, a ne tako davno osnovana je i ženska momčad. Iz godine u godinu klub organizira razno razna druženja Hrvata, a najveće je ono na ljeto kada se igra ljetni turnir na ‘mali teren’ u spomen na prerano preminulog igrača Branimira Vrdoljaka. Na ovaj turnir su prije dolazile i momčadi iz Hrvatske kako bi odigrale revijalnu utakmicu (Dinamo, Croatia Sesvete, Hrv. Dragovoljac,…).

No, teško da će mali hrvatski klub moći zaigrati među njemačkom elitom.  Iako imaju navijačku podršku i od bivšeg napadača nekoliko HNL klubova Ilije Sivonjića, koji je se prije nekoliko godina skrasio u predgrađu bavarske metropole,  predsjednik kluba Jozo Ereiz je tu vrlo jasan: “Trenutno se ne vidimo u mogućnosti financijski izdržati igranje na tom nivou. Teško je u njemačkoj pronaći sponzora za futsal, a svi naši igrači ovdje igraju iz čiste ljubavi prema nogometu. Da bi bili imalo konkurentni, trebali bi imati više mogućnosti za trening, imati potporu za plaćanje troškova putovanja i sve ostalo potrebno za organizaciju natjecanja.” 

Navijač futsal Croatije Ilija Sivonjić

Ovo nije prvi put da bi jedna hrvatska momčad zaigrala u prvoj ligi. SD Croatia Berlin je krajem 90-tih čak igrala u trećoj njemačkoj ligi, a njihova futsal momčad je 2010. i 2011. sa Tomislavom Piplicom na klupi bila prvak njemačke. Dvije godine zaredom klub sa prepoznatljivim kockicama je predstavljao njemačku u UEFA Futsal Cupu. Kako će se završiti lijepa priča Hrvata iz Münchena ostaje za vidjeti.

Foto:dfb.de/ Croatia Berlin prvak njemačke

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.