Modrić proglašen i za najboljeg sportaša svijeta

Modrić proglašen i za najboljeg sportaša svijeta

Modrić je drugi hrvatski sportaš s ovom nagradom, prije njega slavila je Blanka Vlašić 2010. godine.

Najbolji nogometaš svijeta po izborima Uefe, Fife i France footballa, Luka Modrić dobio je još jedno priznanje. Svjetska udruga sportskih novinara (AIPS) proglasila ga je najboljim sportašem svijeta.

359 novinara iz 87 zemalja diljem svijeta sudjelovalo je u glasanju, a Modrić je dobio 419 glasova, odnosno nešto više od 13%. Na drugom mjestu je srpski tenisač Novak Đoković sa 337 glasova tj. 10%, a treće mjesto pripalo je još jednom tenisaču, Švicarcu Rogeru Federeru koji je dobio 290 glasova, odnosno 9%.

Među 10 najboljih nalaze se još nogometaš Kylian Mbappe, vozač formule Lewis Hamilton, zatim još jedan nogometaš, Cristiano Ronaldo, skijaš-skakač Kamil Stoch, skijaš Marcel Hirscher, košarkaš LeBron James te skijaš-trkač Martin Fourcade.

Najbolja sportašica je gimnastičarka Simone Biles iz SAD-a. Biles je sa 427 glasova slavila ispred Čehinje Ester Ledecke (335) i rumunjske tenisačice Simone Halep (331).

AIPS-ova nagrada dijeli se od 2007. godine, a Luka je tek drugi nogometaš koji je osvojio. 2014. to je pošlo za rukom Manuelu Neueru. Rekorder je Jamajčanin Usain Bolt sa čak šest pobjeda.

Hrvatska atletičarka Blanka Vlašić najboljom sportašicom proglašena je 2010. godine, a kod žena je rekorderka Serena Williams sa pet nagrada.

Hrvatska nogometna reprezentacija proglašena je drugom najboljom ekipom. Izabranici Zlatka Dalića dobili su 572 glasa (gotovo 18%), a prvo mjesto pripalo je svjetskom prvaku, francuskoj nogometnoj reprezentaciji koja je uvjerljivo slavila sa 887 glasova, odnosno 27%.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.